Danas: Kako komentarišete obnavljanje priča o sporazumu između Radovana Karadžića i Ričarda Holbruka?

Izvor: Danas

Jovan Simić
savetnik predsednika Srbije
za pitanja Haškog tribunala

Ne znam da li je takav sporazum potpisan, ali čisto sumnjam. Uostalom, da je potpisan dosad bi neko posle objavljivanja te priče izašao s relevantnim dokazima o postojanju sporazuma. Za sada je sve rekla-kazala. Smatram i da je priča obnovljena, jer smo mi kao narod podložni senzacijama i jedva čekamo takvu priču.

Zoran Dragišić
profesor Fakulteta za bezbednost

Mislim da je ta priča aktuelizovana jer Radovana Karadžića već dugo nema, odnosno nema tragova o njegovoj eventualnoj lokaciji. Pretpostavljam i da je jedan od razloga za to što je priča obnovljena taj što bi bilo izuzetno važno da Karadžića ne traže od Srbije, odnosno za Srbiju je važno da to izbegne. Uostalom, i haškoj tužiteljki Karli del Ponte, sada kada je pri kraju svog mandata, odgovara da postoji priča o tom sporazumu, jer bi imala dobro opravdanje zbog čega se Karadžić ne nalazi u Sheveningenu.

Nataša Kandić
izvršna direktorka Fonda
za humanitarno pravo

Mislim da je ta priča uvek bila prisutna, nekada se samo više tvrdilo da je to istina, a nekada više demantovalo. Jedan od razloga za aktuelizaciju te priče svakako je objavljivanje knjige Florans Altman. Što se tiče priče, nikada nisu izneti dokazi da taj sporazum postoji, ali nije bilo ni odlučnog demantija da nikada nije sklopljen.

Vladan Batić
predsednik Demohrišćanske
stranke Srbije

Mi smo u suštini narod željan senzacije i jeftinih priča, tako da s vremena na vreme ispliva priča nalik toj o sporazumu Karadžić – Holbruk. Ukoliko pretpostavimo da je priča tačna, ne znam zašto onda tolika „farsa“ spektakularnih pokušaja hapšenja Radovana Karadžića u Bosni i Hercegovini. Ne znam koliko u toj priči ima istine, a koliko laži. Ne znam ni kakav je odnos Haga prema toj priči. Uostalom i da pretpostavimo da je Holbruk potpisao taj sporazum, mi ne znamo da li je to potpisao u svoje ili u ime Stejt departmenta.
Autor: NN

Share