Danas: Traže zvaničnu informaciju i dokumenta

Izvor: Danas

Šest NVO nezadovoljne odgovorom Ministarstva odbrane o presretnutom razgovoru pilota NATO pre bombardovanja RTS

Beograd – Šest nevladinih organizacija (Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Žene u crnom i Centar za kulturnu dekontaminaciju) nisu zadovoljne odgovorom Ministarstva odbrane da ne postoje dokumenti koji pokazuju da je vojska tadašnje SRJ presrela razgovor pilota NATO koji su bombardovali zgradu RTS i zvanično su podnele zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

– Nismo zadovoljni odgovorom koje ste dali u Vašem saopštenju u kojem ste naveli da „nismo našli ništa“, jer je ono prilično neodgovorno i neuverljivo, a reč je o informaciji za koju javnost ima i opravdan i zakonom legitimni interes da zna, ne samo zbog istine koju ste dužni da saopštite rodbini i članovima porodica poginulih radnika RTS, već i i zbog činjenice da se prikrivanjem ove informacije nastoji trajno zatvoriti i pitanje neodgovornog i protivzakonitog postupanja tadašnjih državnih organa i najviših funkcionera javne vlasti koje su rezultirali fatalnim i teškim posledicama po radnike RTS, sa čim građani Srbije jednom za sva vremena moraju da budu upoznati, piše u saopštenju koje u ime tražilaca potpisuje direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.
Na osnovu člana 15. st. 1. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ove nevladine organizacije od Ministarstva odbrane zahtevaju: uvid u dokument, kopiju dokumenta i dostavljanje kopije dokumenta iz predmeta Pravne uprave Ministarstva odbrane pov. Br. 406-2/01 od 10. avgusta 2001. godine i Sekretarijata Ministarstva odbrane pov. Br. 1114-2 od 2. avgusta 2001. godine. „Prema našim informacijama, u navedenim i tačno naznačenim dokumentima nalaze se informacije o transkriptima presretnutih razgovora pilota aviona NATO uoči bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije, a navedeni dokumenti, kao i dve službene beleške koji se odnose na ovaj događaj, bile su u posedu vojnog tužioca Đorđa Trifunovića pri komandi RV i PVO i Milana Radosavljevića, zamenika vojnog ratnog tužioca pri komandi Prve armije, kao nadležnih lica za istragu o navedenom predmetu“, dodaje se u saopštenju.
Autor: S. B.

Share