Napad na Natašu Kandić ispred TV B92

Izvor: Blic, 05.09.2006; Strana: 13

BEOGRAD – Preksinoćni prasak ispred zgrade TV B92 na Bulevaru Avnoja 64 u Novom Beogradu, posle emisije „Utisak nedelje“ u kojoj je gost bila i Nataša Kandić, predsednica Fonda za humanitarno pravo, izazvala je petarda „pirat“, ustanovila je policijska istraga.

Ostaci petarde u zelenom kartonu nađeni su na platou ispred ulaza u garažu ove televizije. Iako je utvrđeno šta je izazvalo pucanj koji uznemirio goste emisije, kao i voditeljku Olju Bećković koja ih je israćala, policija nastavlja istragu da bi utvrdila ko je, iz koje zgrade i zbog čega bacio petardu.
– Pucnji su upozorenje kritičkom mišljenju i svima koji ne podržavaju stav Vlade – tvrdi Nataša Kandić.
Prasak je, inače, odjeknuo u trenutku kada je ona ulazila u taksi i po njenom mišljenju „nebitno je da li potiču od ispaljene petarde ili su hici iz pištolja“.
– Jasno je da je taj neko želeo da se čuje pucanj kao upozorenje svim intelektualcima koji su spremni na kritičko mišljenje, ali i organizacijama za ljudska prava. Kada sam stigla kući ispred se zaustavio policijski auto. Rekli su da su sa Zvezdare i da im je hitno javljeno da stignu pre mene. Ako su zaista bile petarde, zašto bi se policija dalje angažovala. Ovo je veoma loša poruka. Nisam se uplašila, ali sam zabrinuta zbog ovakve situacije koja već dugo traje – rekla je Nataša Kandić.
Olja Bećković tvrdi da su joj u prvom trenutku tri praska igledala „glupo i besmisleno“, a da je tek kasnije, kada je stigla policija i kada su sišle ostale kolege iz B92, shvatila da je reč o nečem ozbiljnijem.
– Odmah sam znala da su pucnji ispaljeni namenski i zato mi je bilo besmisleno. Bila sam iznenađena jedino time što nisam znala da policija u civilu obezbeđuje to područje kada su emisije visokog rizika. To su iskusni policajci koji znaju da razlikuju prasak petarde od pištolja – kaže Bećkovićeva.
Autor: N. E.- A. Ž. A.

Share