Tortura nad Seadom Rovčaninom – svedočenje Vehba Mujezinovića – Izveštaj sa suđenja – 16. januar 2009.

Pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu, 16. januara 2009. godine održano je ročište postupku za naknadu štete koji je FHP pokrenuo u ime Seada Rovčanina 24. decembra 2006. godine protiv Republike Srbije, zbog odgovornosti države za torturu koju su nad njim izvršili pripadnici MUP-a Republike Srbije [SUP Prijepolje] u septembru 1993. godine. Na ročištu je, u svojstvu svedoka saslušan Vehbo Mujezinović.

Vehbo Mujezinović je rekao da je u oktobru 1993. godine, zajedno sa Seadom Rovčaninom i Seadovim ocem Kadrijom priveden u policijsku stanicu u Prijepolju. Osim njih, tom prilikom je privedeno još nekoliko ljudi. U policijskoj stanici je nakon kraćeg boravka u hodniku, ušao u jednu od kancelarija na ispitivanje, dok su policajci Seada Rovčanina prozvali u drugu kancelariju. U toj kancelariji gde je on ušao, sedeli su načelnik Mileta Novaković i njegov zamenik Dušan Maričić i tada su mu saopštili da je priveden zbog posedovanja oružja. On je policajcima rekao da je ranije kupio jednu pušku od Abida Rovčanina i da je tu istu pušku već predao u SUP Prijepolje i da nema više nikakvo oružje. Odmah su mu naredili da skine cipele i čarape i počeli su da ga tuku po tabanima i dlanovima. Dušan Maričić ga je „boksom“ više puta udario u predelu grudi a električnim pendrekom ga je tukao po stomaku. Mileta Novaković mu je sve vreme dok je trajalo batinanje pretio da će ga zaklati, psovao mu je tursku i muslimansku majku. Rekao mu je da gaji sinove da bi „ubijali Srbe“ i pretio mu je da će ga baciti u jezero da ga pojedu ribe.

Nakon nekih pola sata batinanja, izbacili su ga u hodnik. Posle deset minuta, iz druge kancelarije je izašao Sead Rovčanin. Bio je sav izudaran i „izobličen“ od batina. Sead je jedva  „dopuzao“ do njega i rekao mu „Ubiše me Vehbo“. Ipak, najteže mu je palo to što su pred njim tukli njegovog mlađeg sina, koji je takođe priveden tog dana u prijepoljski SUP. I njegov stariji sin je tog dana priveden u prijepoljsku policiju, ali je tučen u drugoj kancelariji.

Sledeće ročište je zakazano za 12.03.2009. u 12:30.

Share