Stanovnici Kukurovića zahtevaju obeštećenje od Republike Srbije

Fond za humanitarno pravo (FHP) je u ime 20 stanovnika sela Kukurovići, opština Priboj, 20. marta 2007. godine Republičkom javnom pravobranilaštvu podneo Zahtev za poravnanje sa Republikom Srbijom, zbog njene odgovornosti za uništavanje njihovih domova koji su izvršili NN pripadnici Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije (VJ) 18. februara i 11. aprila 1993. godine.

Prema izjavama svedoka, u popodnevnim satima 18. februara 1993. godine, na selo Kukurovići izvršen je pešadijski i minobacački napad sa tri položaja Vojske Jugoslavije koji su se nalazila oko sela. Meštani, među kojima je bilo i dece, pobegli su zbog straha za svoj život kroz šumu, prema Pljevljima i Priboju. Bežeći, neki od njih su već tada videli svoje kuće u plamenu. Dva dana kasnije, nekoliko meštana se vratilo u Kukuroviće, kako bi proverili u kakvom je stanju njihova imovina. Zatekli su zgarišta i pobijenu stoku. U spaljenim kućama pronašli su leševe Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatime Sarač koji za vreme napada nisu uspeli da napuste selo. Dana 11. aprila 1993. godine, kada u selu više nije živeo niko, zapaljeno je još osam kuća sa pomoćnim objektima.

Selo Kukurovići, nekada nastanjeno pretežno muslimanskim stanovništvom, nalazi se u uz državnu granicu Srbije prema Bosni i Hercegovini. Od 8. maja 1992. godine do okončanja ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, u Kukurovićima, kao i ostalim pograničnim selima, smešten je veliki broj pripadnika rezervnog sastava Vojske Jugoslavije iz Užičkog korpusa. Stanovnike ovih sela su pripadnici VJ svakodnevno maltretirali i vršili nezakonite pretrese kuća i to samo zbog njihove etničke pripadnosti.

Istražni sudija je u oba slučaja izvršio uviđaj na licu mesta, ali nakon toga nijedan meštanin Kukurovića nikada nije saslušan, niti je sprovedena bilo koja druga istražna radnja. FHP je 23. oktobra 2006. godine Okružnom javnom tužilaštvu u Užicu podneo krivičnu prijavu protiv NN pripadnika Užičkog korpusa VJ. Dana 27. oktobra 2006. godine, Tužilaštvo u Užicu je obavestilo FHP da je predmet prosleđen Tužilaštvu za ratne zločine.

FHP podseća da se meštani Kukurovića, kao i meštani oko 20 sela iz opštine Priboj, još uvek nisu vratili u svoje domove, jer nisu obnovljeni. Država Srbija im do danas nije pružila bilo kakvu vrstu pomoći, iako su je stanovnici Kukurovića više puta tražili od nadležnih institucija.

FHP poziva državne organe u Srbiji da prihvate preporuku iz rezolucije Generalne skupštine UN od 16. decembra 2005. godine, te da u skladu sa svojim obavezama prema domaćem i međunarodnom pravu obezbede reparacije žrtvama postupanja ili propusta koji se mogu pripisati državi i koji predstavljaju teška kršenja međunarodnog prava ljudskih prava ili ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava.

Share