Prilikom prve posete predsednika Republike Hrvatske Srbiji i Crnoj Gori, 10. septembra 2003, predsednici Srbije i Crne Gore i Republike Hrvatske, Svetozar Marović i Stjepan Mesić, uputili su međusobno izvinjenje za sve zločine

Izvinjenje predsedniks SCG Svetozara Marovića:

Ne želimo, niti pristajemo da živimo u prošlosti, već u zajedničkoj evropskoj budućnosti. Svi nosimo puno emocija i predrasuda koje ponekad opterećuju racionalno prosuđivanje. Kao predsednik državne zajednice, u ime prošlosti koju ne možemo zaboraviti, želim da se izvinim za sva zla koje je bilo koji građanin Crne Gore i Srbije učinio bilo kome u Hrvatskoj. Želim da se izvinim zbog toga što ne mislim da su narodi krivi niti da se narodi trebaju izvinjavati, nego da se zajednički dogovorimo i zajednički radimo na tome da svako onaj ko je pojedinačno kriv izađe i odgovara pred zakonom i da je jedna od naših najvećih obaveza upravo u tom dijelu saradnja sa Hagom.

 

Predsednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić se izvinio sledečim rečima:

Ja, sa moje strane, mogu reći da se ispričavam svima onima kome su građani Hrvatske u bilo koje vreme i bilo kada nanijeli bol ili štetu, zloupotrebljavajući ili radeći protivno zakonu i zloupotrebljavajući svoju poziciju. Govorim, u bilo koje vrijeme i bilo kada.

 

Share