Suđenje Vučkoviću i Biševcu u Kosovskoj Mitrovici

Pred Okružnim sudom u Kosovskoj Mitrovici 25. oktobra nastaviće se suđenje Miroslavu Vučkoviću i Božuru Biševcu za krivično delo genocida.

Vučković i Biševac, kome se sudi u odsustvu, optuženi su da su zajedno sa NN licima “u periodu od 22. marta do početka maja 1999. godine u selima Gusgavac i Gornji Suvi Do pucanjem iz vatrenog oružja i pretnjom ubistvima stvarali atmosferu straha u nameri da prinudno rasele albansko stanovništvo i potpuno ili delimično unište albansku zajednicu”. U optužnici se dodaje da su okrivljeni, nakon što su prognali žitelje tih sela, sve vredne stvari iz njihovih kuća podelili među sobom, a kuće zapalili kako u njih niko ne bi mogao da se vrati. Vučkovac i Biševac optuženi su i da su zapalili kuću u kojoj je izgorela “nemoćna i stara Hazira Sahiti iako su okrivljeni prilikom spaljivanje te kuće znali da se ona u njoj nalazi”.

U istražnom postupku Vučković je negirao da je zapalio bilo čiju kuću i da je bilo koga ubio. On je u izjavi naveo da je tokom rata radio u Hitnoj pomoći i da je pomagao Albancima. Vučković je potvrdio da su u njegovom selu Suvi Do zapaljene neke kuće Albanaca, ali je dodao da ne zna ko ih je zapalio.

Svedok Šemsa Sahiti prepoznao je na suđenju Vučkovića kao jednu od osoba koje su zapalile kuću u kojoj je izgorela njegova baka. On je naveo da je događaj posmatrao na oko pedeset metara sakriven iza zida i da je okrivljeni Vučković bio u policijskoj uniformi. Prema Sahitijevim rečima Biševac je čuvao stražu, a Vučković je sa automatskom puškom ušao u kuću iz koje su se, zatim, čuli pucnji.

Tokom suđenja advokati optuženih Nenad Vukasović, Miodrag Brkljač, Miro Delević i Igor Pantelić izražavali su sumnju u nepristrasnost Sudskog veća kojim predsedava Mahmuta Halimi i čiji je član sudija Christer Karphammer iz Svedske. Oni su takođe osporavali legalnost i legitimnost suda u Mitrovici.

Share