Krivična prijava protiv policajaca zbog torture

Fond za humanitarno pravo podneo je Opštinskom javnom tužilaštvu u Novom Sadu krivičnu prijavu protiv N.N. policajaca OUP-a Petrovaradin jer su u dva navrata tukli Roma Jovana Nikolića iz sela Dobrinci pokušavajući da mu iznude priznanje za krađu.

Nikolić se 11. novembra odazvao pozivu na informativni razgovor u policijsku stanicu na Petrovaradinu. Inspektor koji mu se nije predstavio, a koga su kolege oslovljavali imenom Peđa, tražio je od Nikolića da prizna da je ukrao neki agregat, gume, televizor i još neke stvari. Kada je Nikolić odbio da prizna da je bilo šta ukrao, inspektor je počeo da ga šamara, a zatim ga gurnuo prema zidu i rukama mu stiskao glavu u predelu slepoočnica. U međuvremenu je naišao jedan policajac u uniformi koji je počeo da udara Nikolića policijskom palicom po ramenu. Nikolić je molio policajce da prestanu da ga tuku, jer je teško disao i bio bolestan. Na to mu je jedan policajac odgovorio: “Vi Cigani samo se izvlačite. Samleo bih te da mogu.”

Posle nekog vremena po Nikolića je došla policijska patrola iz Bačkog Petrovca koja ga odvezla u tamošnju policijsku stanicu. U Bačkom Petrovcu, Nikolića su saslušavali bez ikakve prisile, a pustili su ga u 19.00 časova.

Tri dana kasnije, 14. novembra, po Jovana Nikolića u njegovu kuću u Dobrincima, došla je policijska patrola i privela ga u policijsku stanicu u Rumi gde su ga preuzeli policajci OUP-a Petrovaradin. U stanici na Petrovaradinu, policajci su ponovo zlostavljali Nikolića tražeći da prizna krađu. Naredili su mu da se rukama osloni na zid, a potom ga je jedan uniformisani policajac četiri puta iz sve snage udario lopatom po zadnjici i butinama. Nikolić je zapretio policajcima da će ih tužiti i da će odmah otići kod lekara po uverenje o pretrpljenim povredama. Iz tog razloga, inspektor Peđa mu je odredio pritvor u trajanju od 48 sati. Nikolić je u pritvoru bio do 16. novembra kada je saslušan pred istražnim sudijom, a potom je pušten na slobodu.

Prema lekarskom uverenju Doma zdravlja u Rumi, Jovan Nikolić zadobio je lake telesne povrede.

Dodatne informacije: Kancelarija FHP u Novom Sadu – Olivera Franjičević, tel/fax: 021/28-755; e-mail: olivera.franjicevic@hlc.org.yu

Share