Krivična prijava zbog ubistva Albanca u Mataruškoj Banji 1999. godine

Krivična prijava zbog ubistva Albanca u Mataruškoj Banji 1999. godine

#IzSudnice - Sajt - 2Fond za humanitarno pravo je 14. aprila 2006. godine podneo krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Kraljevu protiv NN počinilaca koji su, u noći 24. marta 1999. godine, pretukli Albance Behrama Gigolaja (Behram Gigollaj) i njegovog sedamnaestogodišnjeg sina Ganija, u Mataruškoj Banji, dok su radili u svojoj pekari. Behram je od posledica prebijanja preminuo tri dana kasnije.

Behram Gigolaj je 1988. godine napustio Kosovo zbog nemogućnosti da tamo prehrani svoju porodicu i došao u Matarušku Banju, gde je otvorio pekaru. Povremeno su mu u vođenju radnje pomagali njegovi sinovi. U noći kada je počela NATO intervencija na SRJ, 24. marta 1999, Behram i njegov sin Gani su počeli sa radom oko 23h. Nedugo potom, u radnju je provalila grupa od pet ili šest nepoznatih mladića. Čim su ušli u radnju počeli su da ih tuku pesnicama, nogama a kasnije i batinama i tupim delom sekire. Desetak minuta kasnije, grupa je napustila pekaru a Gani je pronašao oca ispred radnje u lokvi krvi i bez svesti. Ubrzo je došla Hitna pomoć, koja je odvezla povređenog Behrama, a Gani je tu noć prespavao kod komšije.

Sutradan, Ganija je ispitala policija, ali tom prilikom mu nije obezbeđen prevodilac, iako je on slabo poznavao srpski jezik. Nekoliko dana posle događaja, Gani je otišao iz Srbije u Albaniju da bi se našao sa porodicom koja je izbegla sa Kosova. Behram Gigolaj je podlegao ranama u kraljevačkoj bolnici 28. marta 1999, a porodica je njegovo telo dobila preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) tek u septembru 2000. godine.

U noći 24. marta 1999, u Kraljevu i Mataruškoj Banji, demolirane su sve radnje lokalnih Albanaca, koji su iz straha zbog otvorenih fizičkih pretnji napustili svoje domove. Prema podacima koje FHP poseduje, o ovim događajima, uključujući ubistvo Behrama Gigolaja i prebijanje njegovog sina, nikada nije sprovedena sveobuhvatna istraga.

Share