Tužba zbog rasne diskriminacije

Fond za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda, Centar za prava manjina (CPM) iz Beograda i Evropski centar za prava Roma (ERRC) iz Budimpešte podneli su Opštinskom sudu u Bačkoj Topoli tužbu zbog rasne diskriminacije protiv Kaluđerović Željka iz Lovćenca u ime Romkinja Danice Jovanović i Jelene Jovanović.

Danica Jovanović iz Borče i Jelena Jovanović iz Stare Pazove bile su učesnice seminara o pravima Romkinja, koji se 13. juna 2003. godine održavao u Feketiću. U večernjim časovima, nakon završetka seminara, Danica, Slavica i još nekoliko učesnika seminara, ušli su u  SUR “Fontana” u Feketiću, čiji je vlasnik supruga tuženog Kaluđerović Željka.

Nakon što su se uverile da ima slobodnih mesta, Romkinje su spojile dva slobodna stola  kako bi svi zajedno seli. Konobarica ih je uslužila i odmah naplatila piće, a nakon kraćeg vremena Kaluđerović Željko se obratio Danici Jovanović zahtevajući od svih prisutnih Roma da odmah napuste kafić. Na pitanje Danice Jovanović da li mogu da popiju piće koje su već platili ili u suprotnom da im se vrati novac, prema rečima prisutnih, Kaluđerović je odgovorio: “Ne, ne, napolje, kakve pare, Cigani napolje”.

Tužbenim zahtevom se traži utvrđivanje povreda prava ličnosti Danice Jovanović i Jelene Jovanović, a od Kaluđerović Željka se zahteva da u dnevnom listu “Dnevnik” o svom trošku objavi javno izvinjenje i da im novčano naknadi nematerijalnu štetu zbog povrede njihovog ljudskog dostojanstva, časti i ugleda i drugih prava ličnosti zaštićenih Ustavom Republike Srbije, Ustavnom poveljom SCG i pravno obavezujućim međunarodnim konvencijama. Istovremeno, tužbom se zahteva od SUR “Fontana” u Feketiću da se prilikom obavljanja redovne delatnosti uzdrži od diskriminacije gostiju na nacionalnoj i/ili rasnoj osnovi.

Share