Predlog za izvršenje presude u slučaju Krsmanovača

Fond za humanitarno pravo je podneo Opštinskom sudu u Šapcu i Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu predloge za izvršenje prve i za sada jedine pravosnažne presude kojom je utvrđena diskriminacija Roma u pristupu javnim mestima u Srbiji.

Presudom Opštinskog suda u Šapcu, koja je potvrđena odlukom Okružnog suda u Šapcu, naloženo je da se u dnevnom listu “Politika” na trošak preduzeća ”Yugen-TTT” – Sportsko-rekreativni centar ”Krsmanovača” iz Šapca, objavi javno izvinjenje Merihani Rustenov, Jordanu Vasiću i Zoranu Vasiću, zato što ih je radnik ovog preduzeća sprečio da uđu na bazen u tom gradu, isključivo zbog toga što su Romi. Istovremeno, presudom se zahteva od Sportsko-rekreativnog centra ”Krsmanovača” da prestane sa diskriminacijom Roma u pristupu ovom bazenu.

Povodom informacija da Romi ne mogu da uđu na bazen Sportsko-rekreativnog centra ”Krsmanovača” u Šapcu, Fond za humanitarno pravo i romske nevladine organizacije Demokratsko udruženje Roma i Udruženje Roma – “Oaza” su u julu 2000. sproveli testiranje pristupa pomenutom bazenu kako bi nedvosmisleno potvrdili navode žrtava. U testiranju je učestvovalo troje Roma i troje neroma; svi su bili uredno obučeni, pristojno su se ponašali i jedina razlika među njima je bila u boji kože.

Radnik koji je radio na ulazu rekao je Romima da ne mogu da uđu na bazen upravo zbog toga što su Romi. Druga grupa neromskih testera, koja je bez ikakvih problema ušla na bazen, zatražila je objašnjenje od radnika na ulazu za takav postupak. Radnik im je odgovorio da će obezbeđenje izbaciti Rome sa bazena, čak i ukoliko ih on pusti da uđu.

Nakon sprovedenog testiranja, Fond za humanitarno pravo je podneo tužbu zbog diskriminacije Roma, zahtevajući javno izvinjenje i prestanak diskriminacije. Tužbu je u potpunosti usvojio Opštinski sud, a kasnije potvrdio i Okružni sud u Šapcu.

Share