Sud odlučio da se vrati stan glumcu Enveru Petrovciju

Okružni sud u Beogradu potvrdio je presudu Prvog opštinskog suda kojom je Nedeljković Miloradu naloženo da se iseli iz stana čiji je vlasnik Enver Petrovci, poznati glumac albanske nacionalnosti.

Enver Petrovci vlasnik je ovog stana od 1994. godine i u njemu je živeo do početka bombardovanja 1999. godine, kada je zbog straha napustio Beograd. U junu 1999. godine, nekoliko dana pošto je napustio Kosovsku Mitrovicu, Mile Nedeljković je nasilno ušao u prazan stan Envera Petrovcija, zamenio bravu i do danas živi u ovom stanu na opštini Stari Grad. Petrovci od tada ne može da uđe u svoj stan.

Advokati Fonda za humanitarno pravo zastupali su Envera Petrovcija u sudskom postuku koji je vođen povodom ovog slučaja. Na osnovu pravosnažne i izvršne odluke suda podnet je predlog za izvršenje sudske odluke kojom je Enveru Petrovciju  omogućeno da se vrati u svoj stan.

Fond za humanitarno pravo podseća da je pravo na imovinu jedno od osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom Republike Srbije i Poveljom o ljudskim i manjinskim pravima i građanskim slobodama. U skladu sa međunarodnim i domaćim standardima, država je dužna ne samo da reaguje u svakom slučaju u kojem je ovo pravo povređeno, već i da u što kraćem roku omogući vlasniku nesmetano korišćenje imovine.

Share