Policajci tukli i vređali romsku decu

Fond za humanitarno pravo uputio je zahtev načelniku Odeljenja za kontrolu zakonitosti u radu SUP-a Beograd Miroslavu Miloševiću da pokrene postupak za identifikaciju i utvrđivanje odgovornosti policajaca koji su tukli i vređali dvoje romske dece jer su prali soferšajbne na ulici.

Trinaestogodišnji dečak D. i četrnaestogodišnja devojčica Lj. bili su na uglu Ustaničke ulice i Južnog bulevara 29. juna posle podne, kada se pored njih zaustavio službeni policijski “pežo” sa registarskim brojem 53-33 u kojem su bila dvojica policajaca.

“Policajac koji je bio za volanom izašao je iz kola i uhvatio me za uvo uz povik: ‘Dokle da vas teram! Jesam li ja majmun za vas!’ Zatim me je tako udario nadlanicom da mi je raskrvario usta”, rekao je dečak D. Fondu za humanitarno pravo.

Potom je isti policajac prišao Lj. i ošamario je, a zatim udario pesnicom po levom obrazu uz psovku: “Jebem li ti mamicu, jesam li ti nešto rekao!”

“Nisu mi dozvolili da uzmem ključeve od stana koje sam ostavila, već su mi govorili: ‘Beži, beži’. Na kraju su mi to, ipak, dozvolili. Tada sam upamtila broj značke policajca suvozača 103745 koji nas nije tukao”, rekla je devojčica Lj. FHP-u.

Sve navode Lj. i D. Fondu za humanitarno pravo potvrdili su njihovi prijatelji A. i M. koji su događaj posmatrali sedeći na obližnjoj ogradi kod kafane “Kočije”.

Dodatne informacije: Veroljub Đukić, tel/fax: 011/444-3944, 011/444-1487, e-mail: liberty@hlc.org.yu

Share