Policija pretukla trojicu Albanaca

Fond za humanitarno pravo (FHP) upozorava MUP Srbije da se u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa nalaze neke policijske jedinice koje se ponašaju kao da su u ratu sa Albancima. Incident od 26. oktobra 2001. godine, kada je grupa policajaca batinala i vređala trojicu Albanaca na putu desetak kilometra od Preševa, ukazuje na opasnost od daljeg prisustva takvih jedinica na području gde policija treba da pokaže privrženost poštovanju ljudskih prava.

Trojica Albanaca iz Preševa, Ekrem Sulejmani (43), Bejtula Musahu (55) i njegov sin Avni (27), 26. oktobra oko 21 čas, vraćali su se kući traktorima iz sela Strezovce gde su kupili krave i telad za svoje potrebe. Jedno tele im je pobeglo iz traktorske prikolice, te su sva trojica krenuli da ga traže. Dok su pretraživali okolinu, čuli su glas iz mraka koji im je naredio da stanu. U tom trenutku okružila ih je grupa od dvadesetak policajaca koji su im naredili da legnu licem prema zemlji i stave ruke na potiljak.

Bejtula Musahu opisao je FHP-u šta je doživeo te noći: “Krenuli su da nas tuku automatima, pesnicama i čizmama po glavi i telu, sve vreme nas vređajući i psujući. Nazivali su nas teroristima i pretili da će nam pokazati. Jedan od policajca je prineo zadnjicu mojoj glavi i prdnuo uz opasku da smo svi ‘sranje i govnari’.”

Bejtulinog sina Avnija policajci su prvo udarili nekoliko puta u donji deo leđa dok je ležao na stomaku. Zatim mu je jedan policajac naredio da se okrene na leđa i stavi ruke ispod potiljka. “Policajac mi je onda pritisnuo vrat automatom i udario čizmom po licu”, rekao je Avni Musahu FHP-u.

Policajci su udarali pesnicama i šutirali Ekrema Sulejmanija, dok mu je jedan policajac sve vreme držao čizmu na glavi, ne dozvoljavajući mu da se pomeri. “Psovali su mi ‘majku šiptarsku’ i sve po spisku. Zbog mraka nisam mogao da vidim brojeve na značkama policajaca ni kako izgledaju”, kazao je Ekrem Sulejmani FHP-u. Policajci su Ekremu polomili dva zuba i naneli brojne povrede po celom telu.

Policajci su prestali da tuku Albance tek posle sat vremena, kad je naišao izvesni policajac Ljubiša iz Preševa sa još jednim kolegom. Lokalni policajac Ljubiša je prepoznao svoje sugrađane i zatražio od neidentifikovanih policajaca da prestanu da ih biju. I posle toga nekoliko policajaca iz grupe nastavili su da tuku Ekrema Sulejmanija. Nešto kasnije došla je hitna pomoć koja je prevezla Bejtulu i Ekrema u ambulantu u Preševu, a zatim u bolnicu u Vranju. Avnija, koji je bio manje povređen, odveli su u policijsku stanicu u Preševu gde je dao izjavu o događaju. Avni je oslobođen narednog dana u 18 časova. Inspektori su saslušali Bejtulu i Ekrema 27. oktobra kada su izašli iz bolnice.

Policija je trojici Albanaca vratila traktore, ali im je tržišna inspekcija oduzela svu stoku koju su kupili u selu Strezovce: četiri krave i dva teleta. Prema Avnijevim rečima inspekcija im nije dala potvrdu o oduzimanju stoke.

Odbor za ljudska prava iz Bujanovca uputio je 28. oktobra 2001. godine pismo Koordinacionom telu za jug Srbije ukazujući na zloupotrebu ovlašćenja pripadnika MUP-a Republike Srbije. Četiri dana kasnije, 2. novembra, pretučeni Albanci dobili su poziv da se jave u policijsku stanicu u Bujanovcu. Primila su ih dva oficira policije, uzeli im izjave i obećali da će protiv počinilaca biti pokrenut postupak “ukoliko se utvrdi da su krivi”. Istog dana trojica Albanaca dobili su rešenje tržišne inspekcije kojim je potvrđeno oduzimanje stoke sa obrazloženjem da su krave i telad kupljeni “bez odobrenja”.

Fond za humanitarno pravo očekuje da će se MUP Srbije oglasiti povodom ovog događaja i saopštiti imena i mere koje su preduzete protiv pripadnika policije i njihovih odgovornih komandanata. FHP takođe očekuje da javna tužilaštva reaguju na slučajeve u kojima policija ozbiljno krši ljudska prava.

Dodatne informacije: Goran Miletić tel/fax: 011/244-3944, 011/244-1487; e-mail: miletic@hlc.org.yu

Share