Zbog napada na Rome dvoje Nišlija osuđeno za izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje

Veće Okružnog suda u Nišu oglasilo je Olivera Mirkovića (20) i Natašu Marković (20) krivim za izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje i osudilo ih na kaznu zatvora od šest meseci uslovno na dve godine. Sud je utvrdio da je mržnja prema Romima bila motiv njihovog napada na dečaka D.A. (15) i njegovog oca Nebojšu Ajdarevića.

Na osnovu krivične prijave Fonda za humanitarno pravo, Okružno javno tužilaštvo podiglo je prošle godine optužnicu protiv Olivera Mirkovića, Nataše Marković i maloletnog A.K. jer su, 8. aprila 2000. godine ispred dragstora “Lembi”, napali D.A.(15) i njegovog oca Nebojšu Ajdarevića koji mu je pritekao u pomoć. Postupak protiv A.K je izdvojen. To je prvi slučaj u SRJ da je napad na pripadnike manjinskih grupa sud okvalifikovao kao krivično delo izazivanja rasne, verske ili nacionalne mržnje.

FHP pozdravlja takvu odluku suda i očekuje da će pravosudni organi, nakon ovog presedana, nastaviti da gone i kažnjavaju počinioce krivičnih dela sa rasnom, nacionalnom i verskom pozadinom.

Share