Skinhedsi prvi put u SRJ opuženi za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne ili verske mržnje

Fond za humanitarno pravo ukazuje da je pred Okružnim sudom u Nišu počelo suđenje skinhedsima Oliveru Mirkoviću (20) i Nataši Marković (20) zbog izazivanje, nacionalne, rasne ili verske mržnje što je prvi slučaj u SRJ da je napad skinhedsa na Rome tužilaštvo okarakterisalo kao takvo krivično delo.

Na osnovu krivične prijave Fonda za humanitarno pravo, Okružno javno tužilaštvo podiglo je prošle godine optužnicu protiv Olivera Mirkovića, Nataše Marković i maloletnog K.A. zato što su kao pripadnici skinheds grupe 8. aprila 2000. godine u Nišu napali romskog dečaka D.A. (15) i njegovog oca Nebojšu Ajdarevića zbog njihove boje kože. Postupak protiv maloletnog napadača A.K. je izdvojen. Prvi glavni pretres pred većem Okružnog suda u Nišu, kojim je predsedavao sudija Miroljub Jovanović, zakazan je 8. februara 2001. godine. Zbog nedolaska branioca jednog od optuženih pretres je odložen za 1. mart.

Troje skinhedsa optuženi su da su motivisani mržnjom prema Romima zajedno sa više NN lica napali D.A. ispred marketa “Lembi”. Dok su D.A. udarali pesnicama i nogama, vređali su ga i vikali mu: “Cigane, šta ćes ti u Srbiji!” Skinhedsi su zatim napali Nebojšu Ajdarevića koji je sinu pritekao u pomoć. Nebojša Ajdarević je uspeo da se odbrani, a D.A. je zadobio lake telesne povrede. U stanici policije 9. aprila, Nataša Marković je u prisustvu nekoliko pripadnika MUP-a rekla Nebojši Ajdareviću da mrzi “Cigane” i da “Cigani moraju da idu iz Srbije”.

Share