Četvorica Albanaca osuđeni na zatvorsku kaznu koja pokriva vreme provedeno u pritvoru

Okružni sud u Kraljevu osudio je 8. maja četvoricu Albanaca iz sela Rezala u opštini Srbica, braću Agima, Kasima i Mustafu Ahmetaja na po 18 meseci zatvora, a Deljiljaj Nazufa na 19 meseci zatvora, zbog udruživanja radi neprijateljske delatnosti. Nakon izricanja presude osuđeni su pušteni na slobodu, obzirom da su u pritvoru već izdržali kaznu koja im je izrečena.

Oni su optuženi da su u periodu od maja do septembra 1998. godine pristupili OVK na teritoriji opštine Srbica na Kosovu i da su u više navrata pucali na pripadnike MUP-a Srbije. U jednom takvom napadu 23. maja 1998. godine lakše je ranjen jedan pripadnik MUP-a Srbije. Svi optuženi uhapšeni su 24. septembra 1998. godine. U svojoj odbrani na glavnom pretresu optuženi su negirali izvršenje krivičnog dela. Branioci, među kojima je jedan advokat FHP, su tražili oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza. Tužilaštvo je kao dokaz ponudilo samo izveštaj MUP-a Srbije o borbenim dejstvima tokom septembra 1998. godine na području opštine Srbica, u kojem se ne pominju okrivljeni, i rezultate testa “parafinska rukavica”, koji se u sudskoj praksi ne smatra za valjanim dokazom.

Nakon održanog glavnog pretresa tužilac je prekvalifikao optužnicu, okrivljene oslobodio optužbe za terorizam a optužio ih za lakše delo, udruživanje radi neprijateljske delatnosti. Sud je usvojio prekvalifikovanu optužnicu i izrekao zatvorske kazne koje ističu 8. maja.

Share