U Požarevcu oslobođena grupa kosovskih Albanaca

Sudija Okružnog suda u Požarevcu, Nikola Vazura oslobodio je juče četvoricu kosovskih Albanaca koji su bili optuženi za terorizam, zbog nedostatka dokaza. Njih je danas, posle sedamnaest meseci provednih u zatvoru, preuzeo Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji im je i obezbedio prevoz do kuće.

Veseljaj Ekrem, Krueziu Haziz, Mazreku Eshref i Perteshi Hiljmi svi iz opštine Suva Reka, uhapšeni su 6. jula 1998. godine i optuženi da su učestvovali u napadu na kolonu policijskih vozila kod sela Donje Krušice. Okrivljeni kosovski Albanci su na suđenju izjavili da su zaustavljeni i uhapšeni bez ikakvog povoda na policijskom punktu, dok je jedan od njih uhapšen u bolnici u Prizrenu gde je bio smešten zbog preloma noge.

Sud nije prihvatio kao dokaz “parafinsku rukavicu” uzetu od okrivljenih u istražnom postupku, jer rezultati dobijeni analizom hemijskih supstanci sa ruku optuženih, ne dokazuju sa sigurnošću da su pucali na pripadnike MUP-a Srbije.

Fond za humanitarno pravo pozdravlja ovakvu odluku suda, rukovođenu isključivo pravnim principima i merilima, i istovremeno apeluje na sudove u Srbiji da pokažu svoju profesionalnost i privrženost pravu i pravdi, bez uticaja politike na odluke sudova.

Share