Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović podržao REKOM

Vujanovic

>PODGORICA, 12.12.2011. – Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas delegaciju Koalicije za REKOM koju su činili izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Grebo, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje iz Podgorice Daliborka Uljarević i novinar iz Podgorice Dragoljub Draško Vuković.

U saopštenju koje je izdalo Predsjedništvo Crne Gore, stoji da su se predstavnici Koalicije saglasili sa predsjednikom Vujanovićem da je utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava, kao i sudbine nestalih u ratovima 1991-2001. godine na području nekadašnje SFRJ od izuzetne važnosti za sučeljavanje sa prošlošću država regiona kao i za proces pomirenja. Delegacija REKOM-a je ovom prilikom iskazala potrebu da se proces utvrđivanja činjenica proširi na državne komisije, koje bi bile formirane u tu svrhu.

 

Na kraju saopštenja navodi se i da je predsjednik Vujanović naglasio podršku REKOM-u i otvorenost prema iznalaženju modaliteta održanja i ubrzavanja ovog važnog procesa.

 

„Naše podsticanje na pokretanje procesa institucionalizacije odlučili smo da krenemo odavde iz Podgorice upravo zbog vrlo jake podrške koja od samog početka prati našu Inicijativu i aktivnosti Koalicije za REKOM, počevši od podrške predsednika Vujanovića“, izjavila je Nataša Kandić za podgorički informativni portal „Analitika“ nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore.



Share