Konferencija o domaćim suđenjima za ratne zločine

konf_netBEOGRAD, 16.09.2011. – U okviru Konferencije o domaćim suđenjima za ratne zločine, održanoj u petak u Beogradu, razgovaralo se o regionalnoj saradnji, izazovima koje nameće gašenje Haškog tribunala, a poseban deo bio je posvećen svedocima saradnicima i njihovoj zaštiti, obzirom da u Srbiji postoje ozbiljni propusti u tom segmentu suđenja za ratne zločine.

Konferenciju su organizovali Fond za humanitarno pravo i Balkan Investigative Reporting Network, a među učesnicima su bili sudije, tužioci, advokati, novinari i predstavnici nevladinih organizacija iz zemalja bivše SFRJ i EU.

 

Na panel diskusiji o problemima zaštite svedoka saradnika, posebno onih koji dolaze iz redova policije i vojske i svedoče o zločinima svoje strane, govorili su, kao uvodničarka direktorka Fonda Nataša Kandić i tri bivša pripadnika posebne jedinice policije, koji su danas u penziji ili su otpušteni sa posla. Trojica svedoka izneli su ozbiljne optužbe na rad Jedinice za zaštitu svedoka i Tužilaštva za ratne zločine, ali su, s druge strane, pokazali i kakvo je Srbija društvo, obzirom da su u sredinama u kojima žive proglašeni izdajnicima i tako ih tretira lokalna zajednica.

Share