Predstavljene činjenice o 10. diverzantskom odredu

DSCF0627

BEOGRAD, 14. septembra 2011. – Direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić izjavila je danas da još nema postupanja nadležnih organa po krivičnoj prijavi FHP protiv komandanata i pripadnika 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (Odred) za genocid u Srebrenici, iako, kako je ocenila, za taj slučaj ima brojnih dokaza.

Kandić je na konferenciji za novinare predstavila okolnosti u okviru kojih je delovao Odred i na koji su način njegovi pripadnici i nadređeni umešani u zločine u Bosni i na Kosovu. FHP je, podsetila je Kandić, podneo krivične prijave protiv komandanta Milorada Pelemiša i ostalih pripadnika tog odreda, još 16. avgusta 2010. godine. Po oceni direktorke FHP, za ovaj slučaj postoje brojni dokazi, ali da ni posle godinu dana od podnošenja krivične prijave, zahtev za pokretanje istrage nije podnet.

Jelena Plamenac, autor dosijea, predstavila je strukturu i činjenice i dokaze koje se u njemu nalaze. Prikazani su osnovni podaci o Odredu, njegove dokumentovane operacije, kao i naredbodavci i izvršioci operacija Odreda. Na pitanje novinara da li pripadnici Odreda danas obavljaju javne funkcije, Plamenac je istakla da za sada, takvih informacija nema, ali da rođeni brat Milorada Pelemiša, koji nije bio pripadnik Odreda, radi u Službi za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije.

Operacije i zločini opisani u dosijeu, odnose se na masovna streljanja Bošnjaka iz Srebrenice u kojima su, prema rečima Nataše Kandić, učestvovali pripadnici tog Odreda, na dve lokacije – na vojnoj ekonomiji Branjevo u selu Pilice, 16. jula 1995. godine kada je streljano oko 1.200 Bošnjaka i u selu Bišina 23. jula 1995. godine kada je ubijeno najmanje 39 zarobljenika. Krivičnom prijavom koju je FHP podneo Tužilaštvu za ratne zločine obuhvaćeni su osim Milorada Pelemiša i bivši načelnik Uprave za obaveštajne poslove Glavnog štaba VRS Petar Salapura, Radoslav Kremenović, Franc Kos, Dragomir Pećanac, Brano Gojković, Vlastimir Golijan, Aleksandar Cvetković, Stanko Savanović, Zoran Obrenović, Zoran Goronja.

Ovde možete preuzeti Dosije u PDF formatu.

Share