Da znamo: Sjeverin, 22.10.1992.

Pre 18 godina, 22. oktobra 1992. godine,  Muslimanii iz Sjeverina krenuli su svakodnevnim poslom u Priboj, redovnom autobuskom linijom Rudo-Priboj, preko teritorije Bosne i Hercegovine.

U selu Mioče, pripadnici srpske paravojne formacije Osvetnici kojom je komandovao Milan Lukić, zaustavili su autobus, i nakon legitmisanja putnika izveli odrasle Muslimane, 15 muškaraca i jednu ženu. Kamionom su ih prevezli u Višegrad u motel “Vilina Vlas”, gde su ih fizički zlostavljali, a potom ih odveli na obalu reke Drine u Višegradu,  gde su ih streljali.

Žrtve zločina su: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Ramahudin Ćatović, Idriz Gibović i Mevlida Koldžić svi iz sela Sjeverin.

Za ovaj zločin, Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića (obojica u odsustvu), Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na 15 godina.
Haški tribunal osudio  je Milana Lukića 2009.godine  na doživotnu kaznu zatvora, za zločine u Višegradu.

Tela ubijenih sjeverinskih Muslimana ni do danas nisu pronađena.

Share