Istraga protiv šest lica za ratni zločin u opštini Zvornik

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podnelo je istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv šest lica, zbog osnovane sumnje da su u selima Skočić, Malešić, Petkovci i Drinjača, na teritoriji opštine Zvornik, jula 1992. godine, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osumnjičeni se terete da su 11. jula ubili najmanje 23 civila romske nacionalnosti. Prvo su ih zatvorili u jednu kuću u kojoj su ih tukli kundacima pušaka, fizički ih i psihički mučili, prema svima nečovečno postupali. Terajući pojedine muškarce na protivprirodni blud, primorali su na oralni seksualni odnos oštećene – dedu i unuka, a žene su silovali.
U selima Malešić, Petkovci i Drinjača, izdvajaju tri žene koje zadržavaju u kući, a najmanje 22 civila odvoze do jame u selu Hamzići gde ih, tokom noći, pojedinačno ubijaju iz vatrenog oružja i noževima. Potom se vraćaju u selo Malešić, gde oštećene žene svakodnevno siluju.

MUP Republike Srbije efikasnom akcijom priveo je 5 lica zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin u Istočnoj Bosni. Šesti osumnjičeni se već nalazi na izdržavanju kazne zbog ratnog zločina u Sjeverinu.

Tužilaštvo predlaže da se osumnjičenima, koji su se 1993. godine vratili u Srbiju, odredi pritvor.

Share