Uvažena žalba tužioca za ratne zločine

Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu Veća Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine, kojom je nekadašnji pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Sinan Morina oslobođen optužbi da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima na Kosovu i Metohiji 1998, saopštio je Vrhovni sud.

Taj sud je predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje, navedeno je u saopštenju. Žalbu na presudu, kojom je Morina, zbog nedostatka dokaza, oslobođen optužbi, uložio je tužilac za ratne zločine, a Vrhovni sud je u obrazloženju naveo da tužilac osnovano pobija pravilnost i potpunost utvrđenog činjeničnog stanja, zbog čega je prvostepena presuda i ukinuta.

Veće za ratne zločine u Beogradu, decembra 2007. godine oslobodilo je, zbog nedostatka dokaza, Morinu optužbi da je kao pripadnik OVK na području opštine Orahovac, od 17. do 21. jula 1998, zajedno sa još 34 pripadnika OVK, učestvovao u proterivanju, zatvaranju, mučenju i silovanju srpskih civila, uništavanju i paljenju njihove imovine, kao i dve pravoslavne crkve u selu Opteruša.

Tokom suđenja Morini, koje je počelo 17. oktobra, saslušano je dvadesetak svedoka, a izvedeni su i pisani dokazi. Prilikom izjašnjavanja o krivici, na početku suđenja, Morina je odlučno odbacio sve optužbe Tužilaštva za ratne zločine, ističući da je u to vreme bio van zemlje i da nikada nije bio pripadnik OVK.

On je, prema optužnici 19. jula 1998. godine kamionom prebacio 17 zarobljenih civila do sela Zočište, a posle toga u selo Samodreža, dok su nepoznati pripadnici njegove jedinice zarobljene muškarce prevezli do mesta Volujak i tu ih ubili.

Tela ubijenih pronađena su aprila 2005. godine u jami Volujak, a 2006. njihovi posmrtni ostaci su identifikovani i predati porodicama.

Morina je uhapšen 28. decembra 2006. u Crnoj Gori

Share