Utvrditi odgovornost JNA za zločin na Ovčari

Dana 20. novembra 2007. godine navršava se šesnaest godina od zločina počinjenog na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara. Za ovaj zločin još uvek niko nije pravosnažno osuđen a državne institucije Srbije do danas nisu iznele punu istinu o ulozi bivše JNA u ovom zločinu.

Neposredno po zauzimanju Vukovara, 20. novembra 1991. godine, pripadnici JNA su izveli preko 200 ranjenika, bolesnika, civila i pripadnika hrvatskih oružanih snaga iz vukovarske bolnice i odveli ih na Ovčaru. Tokom noći, pripadnici srpske TO i dobrovoljci su izvodili zarobljenike iz hangara i streljali ih na obližnjem lokalitetu Grabovo.

Pred Većem za ratne zločine u Beogradu vodi se ponovljeni postupak protiv 14 pripadnika srpske TO Vukovara i dobrovoljačke jedinice ”Leva supoderica”, koji su optuženi da su neposredno izvršili ovaj zločin. Presudom koju je Veće za ratne zločine izreklo 12. decembra 2005. godine, oni su osuđeni za zločin protiv ratnih zarobljenika na dugogodišnje kazne zatvora. Međutim, Vrhovni sud Srbije je 14. decembra 2006. godine doneo odluku kojom je ova presuda ukinuta a suđenje vraćeno na početak.

FHP poziva državne institucije da, osim neposrednih izvršilaca, pred lice pravde izvedu i njihove pretpostavljene, oficire bivše JNA, od kojih su neki svedočili u postupku koji se vodi pred Većem za ratne zločine. Nedavna presuda Haškog tribunala „Vukovarskoj trojci“, značajno je doprinela minimiziranju uloge bivše JNA a domaće tužilaštvo obeshrabrila u nastojanju da se rasvetli uloga JNA u zločinu na Ovčari.

Državne institucije imaju i pravnu i moralnu obavezu da pomognu porodicama žrtava da utvrde lokacije na kojima se nalaze  posmrtni ostaci njihovih najližih i da javnosti Srbije iznesu punu istinu o zločinima počinjenim u ime srpskog naroda.

 

Share