Hapšenje bivšeg okružnog tužioca Radeta Terzića je politički čin

Hapšenje bivšeg Okružnog javnog tužioca u Beogradu Radeta Terzića je deo dobro organizovane kampanje protiv ubijenog premijera  Zorana Đinđića, koja se vodi od dana izricanja presude njegovim ubicama.

Cilj je da se eliminiše i obesmisli zahtev punomoćnika oštećenih i demokratske javnosti za utvrđivanje političke pozadine ubistva premijera, što je namerno izbegnuto u nedavno završenom suđenju. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, pod direktnim političkim pritiskom pravi svojevrsnu inverziju, pravi se da  prikuplja činjenice vezane za političku pozadinu ubistva premijera a ustvari učestvuje u propagiranju političke interpretacije događaja prema kojoj je premijer ubijen u mafijaškom obračunu.

U tom kontekstu, Specijalno tužilaštvo proglašava bivšeg Okružnog javnog tužioca članom Zemunskog klana i time pokušava da zatvori pitanje političkog delovanja Zemunskog klana i otvorene podrške delova institucija pod kontrolom tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunice, što predstavlja okosnicu političke pozadine ubistva. Političko delovanje Zemunskog klana počinje kada se njihov vođa Dušan Spasojević povezuje sa pukovnikom MUP-a Srbije Miloradom Ulemekom Legijom; kada Dušan Spasojević ostvaruje kontakte sa generalom Acom Tomićem, šefom KOS-a; kada organizuju [Jedinica za specijalne operacije i Zemunski klan uz podršku dela vlasti] oružanu pobunu Jedinice, čiji je stvarni i faktički komandant i vođa Milorad Ulemek Legija;  kada postavljaju čisto političke zahteve; kada imenuju oficira za bezbednost JSO Milorada Bracanovića za de facto šefa tajne policije, što je u nedeljniku NIN, u autorskom tekstu od 28.03.2002. kao patriotski čin pozdravio Rade Bulatović, tada savetnik Vojislava Koštunice; kada Legija piše politički proglas koji objavljuje Blic 28.01.2003. a prenose svi mediji, a koji hvali i podržava Dragan Jočić, u to vreme visoki funkcioner DSS, i kada Vojislav Koštunica, tadašnji predsednik SCG, nekoliko sati nakon ubistva premijera traži formiranje koncentracione vlade.

Umesto rasvetljavanja pomenutih događaja, Specijalno tužilaštvo montira sudski proces, proglašavajući bivšeg Okružnog tužioca u Beogradu članom Zemunskog klana, nedajući za to nikakve dokaze i stavljajući mu na teret radnje koje je kao tužilac bio ovlašćen da preduzima i za koje je bio nadležan i u tome potpuno nezavisan i autonoman.

Tražimo od premijera da prestane da se obračunava sa Srbijom iz vremena prvog demokratskog premijera, da unižava pravosuđe, koristi tajnu policiju na štetu interesa građana i demokratske budućnosti Srbije. Od pravosudnih organa tražimo da prestanu da se rukovode političkim instrukcijama i da se posvete rasvetljavanju političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića, bez obzira ko stoji iza tog zločina.

 

Share