Tužba protiv Srbije zbog ubistva Mušana Husovića

Fond za humanitarno pravo (FHP) je 26. aprila 2007. godine u ime Emine Muratović, Zahide Rovčanin, Rašide Kaltak, Mevle Berbo, Ramize Arbak, Džemile Čalaković i Huseina Husovića podneo tužbu za naknadu nematerijalne štete protiv Republike Srbije zbog odgovornosti države za ubistvo njihovog oca Mušana Husovića, koje su izvršili pripadnici VJ u selu Kukurovići 18. februara 1993. godine.

Od maja 1992. godine do okončanja ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, u Kukurovićima i ostalim pograničnim selima pribojske opštine, bio je smešten veliki broj pripadnika rezervnog sastava Vojske Jugoslavije iz Užičkog korpusa. Prema izjavama svedoka datim FHP-u, pripadnici VJ svakodnevno su maltretirali stanovnike bošnjačke nacionalnosti i vršili nezakonite pretrese njihovih kuća. Kukurovići su bili selo nastanjeno isključivo bošnjačkim stanovništvom.

U popodnevnim satima 18. februara 1993. godine, na selo Kukurovići izvršen je pešadijski i minobacački napad iz tri logora Vojske Jugoslavije, koja su se nalazila oko sela. Meštani među kojima je bilo i dece, pobegli su zbog straha za svoj život, kroz šume prema Pljevljima i Priboju. Bežeći, neki od njih su već tada videli svoje kuće u plamenu. Dva dana kasnije, nekoliko meštana se vratilo u Kukuroviće kako bi proverili u kakvom je stanju njihova imovina. Zatekli su zgarišta i pobijenu stoku. U spaljenim kućama pronašli su unakažene leševe Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatime Sarač koji za vreme napada nisu uspeli da napuste selo.

Istražni sudija Okružnog suda u Užicu je izvršio uviđaj na licu mesta, ali nakon toga nadležni organi nisu sproveli više nijednu istražnu radnju kako bi otkrili počinioce ovog zločina. FHP je 23. oktobra 2006. godine Okružnom javnom tužilaštvu u Užicu podneo krivičnu prijavu protiv NN pripadnika Užičkog korpusa VJ. Dana 27. oktobra 2006. godine Tužilaštvo u Užicu je obavestilo FHP da je predmet prosleđen Tužilaštvu za ratne zločine.

Pre podnošenja tužbe FHP se obratio Republičkom javnom pravobranilaštvu radi sklapanja poravnanja sa Republikom Srbijom, ali na ovaj zahtev FHP nije dobio čak ni formalan odgovor.

FHP poziva državne organe u Srbiji da prihvate preporuku iz rezolucije Generalne skupštine UN od 16. decembra 2005. godine, te da u skladu sa svojim obavezama prema domaćem i međunarodnom pravu obezbede reparacije žrtvama postupanja ili propusta koji se mogu pripisati državi i koji predstavljaju teška kršenja međunarodnog prava, ljudskih prava ili ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava.

Share