U prostorijama opštine Stari Grad ne sme biti mesta za negiranje genocida i promociju osuđenih ratnih zločinaca

U prostorijama opštine Stari Grad ne sme biti mesta za negiranje genocida i promociju osuđenih ratnih zločinaca

Negiranje-genocida

Danas u 18h u Svečanoj sali Opštine Stari Grad, održaće se promocija trotomne knjige Vojislava Šešelja o negiranju genocida u Srebrenici. Kao i prethodnih 30 godina, Srpska radikalna stranka i njen predsednik, koji je osuđen na 10 godina zatvora za progon i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine tokom ratova 90ih, nastavljaju politiku negiranja genocida. Smatramo da je negiranje srebreničkih žrtava direktna posledica politike koja se vodi već 30 godina, a to je politika zločina, negiranja i nepoštovanja za žrtve.

U godini u kojoj se obeležava 25 godina od genocida u Srebrenici, ovakvim promocijama ne sme biti mesta u javnim institucijama kao što je opština Stari grad.

Ekstremni i umiveni nacionalizam, odnos prema zločinačkoj politici Miloševićevog režima najteži su problemi srpskog društva. Sve dok se vlast i opozicija takmiče u nacionalizmu i poricanju zločina, nema govora ni o kakvoj promeni u Srbiji, nema govora o reformama niti evropeizaciji zemlje, već samo o borbi za naslednika Miloševićevog prestola.

Ako osuđeni ratni zločinac nezakonito obavlja funkciju narodnog poslanika, ako svi državni organi i ubedljiva većina političkih lidera negira genocid u Srebrenici koji su utvrdila dva međunarodna suda – niko ne može imati dilemu da se radi o državnoj politici negiranja, koja vodi u samoizolaciju, ekstremizaciju i moralnu propast celog društva.

Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo (FHP) i Žene u crnom smatraju da je najveća odgovornost za ove procese uvek na aktuelnoj vlasti, u ovom slučaju lokalne vlasti predvođene Markom Bastaćem. Ovo nije prvi put da se lokalni lideri koji se predstavljaju kao jedina alternativa aktuelnoj vlasti zapravo ekstremniji u nacionalizmu od vlasti, od imenovanja Svetozara Andrića za zamenika predsednika opštine Novi Beograd (protiv koga Tužilaštvo za ratne zločine vodi predistražni postupak po osnovu krivične prijave FHP-a), do paramilitarnih dečijih kampova u organizaciji MIlana Stamatovića na Zlatiboru.

Proklamovani ciljevi demokratizacije, modernizacije i evropske integracije Srbije mogući su samo ukoliko dođe do radikalnog otklona od zločinačke politike, javne osude svih pojedinaca koji su činili zločine, i marginalizovanja osuđenih ratnih zločinaca u javnom prostoru.

Inicijativa mladih za ljudska prava

Fond za humanitarno pravo

Žene u crnom

Share