Srbija mora platiti odštetu Albancima koje je zlostavljala

Među petoricom Albanaca koji su prošli torturu srpskih sigurnosnih službi i MUP-a je i jedan, tada, maloljetnik

Mediji u Srbiji pišu kako je temeljem tužbe Fonda za humanitarno pravo Prizivni sud u Beogradu potvrdio presudu kojom se država Srbija obvezuje petorici kosovskih Albanca isplatiti odštetu od 1,3 milijuna dinara (oko 13.000 eura) zbog torture koju su pretrpjeli tijekom nezakonitog pritvora 1999. i 2000. od strane pripadnika MUP-a Srbije.

Fond navodi kako je to jedna od rijetkih pravomoćnih presuda kojom je žrtvama srpskih službi sigurnosti priznato pravo na obeštećenje, ali iznosi pojedinačnih odšteta 2000 i 3000 eura “ne doprinose uspostavljanju pravde za nedjela počinjena tijekom 90-tih”. Među petoricom Albanaca koji su prošli torturu srpskih sigurnosnih službi i MUP-a je i jedan, tada, maloljetnik. Oni su bili zatočeni u zatvorima u Požarevcu i Sremskoj Mitrovici od sedam do 18 mjeseci i neki nikada nisu bili ni ispitani u pritvoru iako su bili optuženi za terorizam niti su osuđeni.

Tortura prilikom uhićenja i boravka u zatvorima kod sve petorice je ostavila teške posljedice na njihovo fizičko i psihičko zdravlje i liječnici su kod svih konstatirali PTSP, tvrdi Fond za humanitarno pravo koji je 2010. podnio tužbu u ime petorice Albanaca.

Share