(English) Audit Report 2018

Sadržaj dostupan na English.

Akcija “Rekonstrukcija zločina” – krik protiv zaborava zločina srpskih formacija

Akcija “Rekonstrukcija zločina” – krik protiv zaborava zločina srpskih formacija

N1_logoJavnom akcijom “Rekonstrukcija zločina” u Knez Mihailovoj ulici Žene u crnom, Fond za himanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava obeležili su 20 godina od zločina nad albanskim stanovništvom na Kosovu.

Staša Zajović iz Žena u crnom rekla je novinarima da akcija predstavlja “krik protiv ćutanja i zaborava zločina od strane srpskih oružanih formacija” i poziv građanima na saosećanje i solidarnost.

 Ona je pozvala institucije da prestanu sa manupilacijom i falskifikovanjem podataka o žrtvama, da naprave popis žrtava, kao i da se procesuiraju svi odgovorni za zločine.”Ministarstvo odbrane pretvorilo se u ministartsvo odbrane ratnih zločinaca i njihovu promociju”, rekla je Zajović.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Marko Milosavljević kazao je da današnje reakcije ljudi koji su prolazili tokom akcije govore koliko je neophodno da više govorimo o žrtvama, a manje o osuđenim ratnim zločincima koje danas vidimo na svakom koraku.

“Ukoliko želimo da izgradimo društvo koje neguje mir moramo da se sećamo žrtava na Kosovu, pogotovu što ni nakon 20 godina od rata nema zvaničan popis civilnih žrtava”, rekao je Milosavljević.

Povodom presude Višeg suda u Beogradu za zločin počinjen u selu Trnje

Povodom presude Višeg suda u Beogradu za zločin počinjen u selu Trnje

Specijalni sudViši sud u Beogradu doneo je 16. aprila 2019. godine presudu kojom je Pavla Gavrilovića oslobodio, dok je Rajka Kozlinu oglasio krivim i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina za zločin koji je počinjen u selu Trnje 25. marta 1999. godine. Fond za humanitarno pravo (FHP) smatra da je Viši sud pogrešio kada je, ceneći dokaze, oslobodio od odgovornosti Pavla Gavrilovića, a da je kazna koja je Kozlini izrečena preniska u odnosu na težinu i posledice zločina koji je počinio.


Dvadeset i šest godina nakon zločina u Ahmićima

Dvadeset i šest godina nakon zločina u Ahmićima

YIHRNa današnji dan 1993. godine u srednjoj Bosni, u selu Ahmići počinjeni su zločini koji su izvršeni od strane pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Masakr u Ahmićima bio je sastavni dio etničkog čišćenja Lašvanske doline od Bošnjaka u kojem je ubijeno više od sto ljudi, a selo je uništeno.

Žalbeno je vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u predmetu koji se odnosi na zločine u Ahmićima Darija Kordića osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 25 godina, a Marija Čerkeza na 6 godina, te je potvrdilo zaključak Raspravnog vijeća da je Hrvatska ostvarivala sveukupnu kontrolu nad HVO-om u relevantnom razdoblju, da je rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a i da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Sastanak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana u Varšavi, u okviru Berlinskog procesa: Učesnici pozdravili pomoć Evropske komisije u osnivanju REKOM

Sastanak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana u Varšavi, u okviru Berlinskog procesa: Učesnici pozdravili pomoć Evropske komisije u osnivanju REKOM

rekom_logoUčesnici sastanka ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana  održanog u Varšavi iskazali su nedvosmislenu opredeljenost ka pomirenju u regionu i pozdravili pomoć Evropske komisije u osnivanju REKOM (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine).


Deo kosovske istorije

Deo kosovske istorije

dw_logoPorodila se uoči rata. A onda je, sa šestomesečnom ćerkom, otišla u zbeg. Na putu ka Makedoniji 1999. godine nastala je fotografija koja je obeležila njen i život njene ćerke. I ušla u istoriju Kosova.

Selo Ivaja, opština Kačanik, 3. septembar 1998. Rat na Kosovu se rasplamsava. Veliki deo muškaraca već je pristupio UČK, kod kuća su ostale žene, deca i stariji ljudi.

Šerife Ljuta ima tada 22 godine. Trudna je. „Porođaj je bio izuzetno težak. Zdravstveno mi je bilo loše, ali to nije bio jedini problem. Lekari su mi rekli da bi trebalo da odem u Prištinu i da se porodim tamo, ali mi oni (srpske snage) nisu dali da idem. Tako da sam Besu donela na ovaj svet u porodilištu u Uroševcu“.


Nastavljeno suđenje za masakr bošnjačkih civila u Kravicama kod Srebrenice

Nastavljeno suđenje za masakr bošnjačkih civila u Kravicama kod Srebrenice

danas_logoSvedočenjem svedoka odbrane, Boška Budimira, danas je pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, nastavljeno suđenje za zločin u Kravicama kod Srebrenice, koji je počinjen u julu 1995. godine, kada je ubijeno 1.313. bošnjačkih civila.

Optuženi za ovaj masakr, zajedno sa nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske (RS), su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a RS Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.


Lažni post FHP-a na društvenoj mreži Twitter

Lažni post FHP-a na društvenoj mreži Twitter

Logo FHPOd 7. aprila 2019. godine, društvenom mrežom Twitter širi se informacija da je Fond za humanitarno pravo na svom zvaničnom nalogu izrazio protivljenje podizanju „Memorijala Jasenovac“. Fond za humanitarno pravo (FHP) ovom prilikom obaveštava javnost da nikada nije objavio ovaj post, te da on predstavlja namerno obmanjivanje javnosti sa ciljem da se FHP prikaže kao pristrasna i neprofesionalna organizacija.

Post je najverovatnije pripremljen i objavljen putem specijalizovanih internet strana koje omogućavaju generisanje postova u ime drugih fizičkih i pravnih lica. Reakcije korisnika društvene mreže Twitter sadrže veliki broj uvreda i pretnji upućenih na račun FHP-a i drugih organizacija za ljudska prava, što ukazuje na opasnost koju nose ovakve zloupotrebe identiteta organizacije. FHP poziva građane i građanke Srbije, kao i drugih post-jugoslovenskih država, da praćenjem njegovog zvaničnog Twitter (@FHPHLC) i Facebook (@FHP.HLC) naloga budu pravovremeno i tačno informisani i o njegovom radu i o i vrednostima za koje se zalaže.