Premalo, prekasno: Nakon 14 godina izrečena prvostepena presuda za zločine u kosovskim selima Ćuška, Ljubenić, Pavljan i Zahać

Premalo, prekasno: Nakon 14 godina izrečena prvostepena presuda za zločine u kosovskim selima Ćuška, Ljubenić, Pavljan i Zahać

Saopstenje-LoncarČetrnaest godina nakon što je Javno tužilaštvo za ratne zločine (JTRZ) podiglo prvobitnu optužnicu, Viši sud u Beogradu je, 24. aprila 2024. godine, objavio prvostepenu presudu u ponovljenom postupku za ratne zločine počinjene u selima Ljubenić, Ćuška, Pavljan i Zahać tokom aprila i maja 1999 godine.

Sud je optuženog Toplicu Miladinovića, komandanta 177. vojno-teritorijalnog odreda (177. VTO) Peć, jedinice pod komandom 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, osudio na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. Istom presudom, sud je oglasio krivim i šest pripadnika Interventnog voda iz sastava 177. VTO Peć, te osudio Predraga Vukovića na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina, Abdulaha Sokića na 12 godina, Sinišu Mišića na pet godina, a Slavišu Kastratovića, Lazara Pavlovića i Bobana Bogićevića na po dve godine. Veljko Korićanin i Milan Ivanović su oslobođeni svih optužbi.

Presudom su izostavljeni navodi optužnice o učešću optuženih u ubistvima 42 civila, kosovskih Albanaca, u selu Ljubenić, kao i 17 civila u selu Zahać, te za ove zločine niko od optuženih nije oglašen krivim. Posledično, broj žrtava obuhvaćenih presudom drastično je smanjen u odnosu na optužnicu.

Fond za humanitarno pravo smatra da su izrečene neprimereno niske kazne većini optuženih, neke i ispod zakonskog minimuma za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a posebno ako se uzme u obzir broj civilnih žrtva u ovim zločinima, kao i način na koji su ubijeni.

Izrečena prvostepena presuda nakon četrnaestogodišnjeg procesa, tokom kojeg su tri optužena preminula, dvojica proglašena procesno nesposobnim, dok se optuženi Ranko Momić i dalje nalazi u bekstvu, nije donela pravdu za žrtve zločina, niti adekvatne kazne za počinioce.

Naglašavamo da je tokom postupka ostala nerazjašnjena uloga pripadnika MUP-a u organizovanju, izvršenju i prikrivanju zločina, iako su o njihovoj ulozi govorili svedoci, kao i pojedini optuženi. I pored ovih dokaza, Tužilaštvo nije istražilo navode o njihovom učešću u ovim zločinima. Izostalo je procesuiranje i drugih pripadnika Vojske Jugoslavije koji su se u kritičnom periodu nalazili na hijerarhijski višim pozicijama od optuženih. Tužilaštvo je tokom 2014. godine pokrenulo istragu protiv Dragana Živanovića, komandanta 125. motorizovane brigade VJ, u čijoj zoni odgovornosti su se nalazila i sela Ljubenić, Ćuška, Pavljan i Zahać i koji je bio nadređen Toplici Miladinoviću. Međutim, ta istraga je 2017. godine obustavljena.

Predmet Ćuška je poslednji predmet pred Višim sudom u Beogradu za zločine nad albanskim civilima na Kosovu, a poslednju optužnicu za te zločine JTRZ je podiglo 2013. godine. Fond za humanitarno pravo je od početka 2013. godine podneo 9 krivičnih prijava za zločine počinjene u Peći, Maloj Kruši, Savinim Vodama, Vučitrnu, Godenu, Kraljanima, Landovici, Pokleku i Đakovici. Međutim, do danas nije podignuta optužnica ni za jedan od navedenih zločina.

Presuda

Sud je oglasio krivim optuženog Toplicu Miladinovića za izdavanje naredbe pokojnom Nebojši Miniću, komandiru Interventnog voda 177. VTO Peć, da izvrši napad na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti i organizuje raseljavanje ovog stanovništva, iako je znao da će pripadnici jedinice uništavati i pljačkati civilnu imovinu i ubijati civile, što su i činili. Miladinović je o zločinima imao neposredna saznanja, a kao komandant je bio dužan da „planira, organizuje i naređuje, ali i koordinira i kontroliše izvršavanje svojih naređenja i ponašanje pripadnika svoje jedinice na terenu”.

Pripadnici 177. VTO Peć Vuković, Sokić, Mišić, Kastratović, Pavlović i Bogićević, pod komandom Nebojše Minića, osuđeni su za oružane napade, pljačku i proterivanje civilnog stanovništva u selima Ljubenić, Ćuška, Pavljan i Zahać, kao i za ubistvo ukupno 57 civila albanske nacionalnosti. Dejan Bulatović, pripadnik 177. VTO Peć, koji je 2016. godine proglašen procesno nesposobnim, i drugi NN počinioci okrivljeni su za streljanje 42 i ranjavanje 11 civila u selu Ljubenić. Veljko Korićanin, koga je Tužilaštvo teretilo da je pomogao NN pripadniku 177. VTO Peć pri streljanju 17 civila u selu Zahać, oslobođen je optužbi. Milan Ivanović, koji je optužen za učešće u ubistvu najmanje 42 i ranjavanju 11 albanskih civila u selu Ljubenić, oslobođen je optužbe.

Tok postupka

Prvu optužnicu za zločin u Ćuški Javno tužilaštvo za ratne zločine podiglo je 2010. godine, a zatim je podiglo još nekoliko optužnica kojima su optuživani naknadno identifikovani počinioci i više puta je proširivalo optužnice, pa su njima obuhvaćeni i zločini počinjeni u selima Ljubenić, Pavljan i Zahać.

Tokom trajanja ovog postupka, Tužilaštvo je za zločine u selima Ljubenić, Ćuška, Pavljan i Zahać optužilo ukupno 18 lica, i to: Toplicu Miladinovića, Srećka Popovića, Zvonimira Cvetkovića, Slavišu Kastratovića, Bobana Bogićevića, Radoslava Brnovića, Vidoja Korićanina, Veljka Korićanina, Abdulaha Sokića, Zorana Obradovića, Milojka Nikolića, Ranka Momića, Sinišu Mišića, Dejana Bulatovića, Vladana Krstovića, Lazara Pavlovića, Milana Ivanovića i Predraga Vukovića. Tužilaštvo je tokom postupka odustalo od krivičnog gonjenja Zvonimira Cvetkovića i Vidoja Korićanina. Sa optuženim Zoranom Obradovićem sklopljen je sporazum o svedočenju u zamenu za odustajanje od krivičnog gonjenja. Postupak je u prekidu u odnosu na optuženog Ranka Momića, koji je u bekstvu. Optužnice su odbačene u odnosu na optužene Dejana Bulatovića i Vladana Krstovića zbog njihove procesne nesposobnosti, a optuženi Radoslav Brnović, Srećko Popović i Milojko Nikolić su preminuli.

Viši sud u Beogradu doneo je 11. februara 2014. godine prvostepenu presudu, ali je tu presudu Apelacioni sud ukinuo 2015. godine i predmet vratio na ponovni prvostepeni postupak, koji je okončan 24. aprila 2024. donošenjem prvostepene presude u ponovljenom postupku. Ni posle 14 godina, ovom presudom postupak nije završen, a biće pravosnažno okončan tek nakon što Apelacioni sud donese drugostepenu presudu.

Predmet Ćuška: Infografik

Share