Letër kryetarit të Mekanizmit ndërkombëtar rezidual për gjykatat penale

Letër kryetarit të Mekanizmit ndërkombëtar rezidual për gjykatat penale

irmct-logo

I nderuari kryetar, gjyqtari Agius,

Ne, organizatat joqeveritare për të drejtat e njeriut, konsiderojmë se asnjë i dënuar për krime të luftës, krime kundër njerëzimit dhe gjenocid nuk do të duhej të lëshohej parakohshëm në liri nëse nuk i është drejtuar publikisht familjeve të viktimave me deklarimin e keqardhjes së sinqertë dhe nëse nuk ka treguar gatishmëri për të ndihmuar në zbulimin e kryerësve të krimeve konkrete dhe të varrezave masive.

Po iu drejtohemi në lidhje me lëshimin e mundshëm të parakohshëm në liri të Vllastimir Gjorgjeviqit, të dënuarit me dënimin me burgosje në kohëzgjatje prej 18 vitesh, për pjesëmarrje në ndërmarrjen e përbashkët kriminale dhe e cila është kryer me anë të krimeve të vrasjes, të deportimit dhe me vepra dhe ndjekje të tjera çnjerëzore. Ai është dënuar për deportimin e së paku 200.000 shqiptarëve të Kosovës nga 13 komuna të Kosovës; për vrasjen e së paku 724 shqiptarëve; zhvendosjen e dhunshme të trupave të të vrarëve dhe fshehjen e tyre në varrezat masive në territorin e Serbisë. Paneli ankimor i GJNPJ ka vërtetuar se Gjorgjeviqi, si shef i Sektorit të Sigurisë Publike të Ministrisë së Punëve të Brendshme të Serbisë, ka urdhëruar që trupat e shqiptarëve të Kosovës të varrosen në varreza masive në territorin e Serbisë me qëllim që të shmangen provat mbi krimet e kryera si edhe se „qartazi ka dhënë urdhra në lidhje me veprimet e fshehta me trupat, transportimin e tyre dhe varrosjen e serishme të tyre “.


Deri sot, në territorin e Serbisë janë zbuluar varrezat masive me rreth 950 trupa të shqiptarëve të Kosovës. Fati edhe i 1,092 shqiptarëve të zhdukur gjatë konflikteve të armatosura në Kosovë edhe më tutje është i paqartë.
Ne, organizatat joqeveritare për të drejtat e njeriut, nga Serbia dhe nga Kosova, presim nga ju që t’a ftoni të dënuarin Gjorgjeviq që të jap informacione mbi varrezat e tjera të masive në Serbi, në të cilat janë varrosur trupat e shqiptarëve të vrarë, që të nxjerrë të dhënat mbi pjesëmarrësit e „marrëveshjes “ dhe mbi kryerësit e ekzekutimit të tre vëllezërve Bytyqi.

Nënshkrues:

 • Admovere
 • Astra
 • Autonomous Women’s Center
 • Balkansgroup
 • BIRN Kosova
 • Center for Euro-Atlantic Studies CEAS
 • Center for Human Rights Nis
 • Center for regionalism
 • Center of Modern Skills
 • Civic Action Pancevo
 • Civil Rights Defenders
 • Community Building Mitrovica
 • Cultural Centre DamaD
 • Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë
 • forumZFD, Kosovo
 • forumZFD, Serbia
 • Helsinki Committee for Human Rights in Serbia
 • Humanitarian Law Center
 • Independent Journalists Association of Vojvodina
 • Instituti Kosovar për Hulumtim dhe Zhvillim të Politikave
 • Integra
 • Internews Kosova
 • Jahjaga Foundation
 • Lawers’ Committee for Human Rights YUCOM
 • Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut – Kosovë
 • Open Society Foundation Serbia
 • Programi për të Drejtat Civile Kosovë
 • Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës
 • Rrjeti i Grave të Kosovës
 • Sandzak committee for protection of human rights and freedoms
 • Women in Black
 • Youth Initiative for Human Rights Serbia
Share