Kallëzim penal ndaj pjesëtarëve të policisë për krimin kundër 53 civilëve shqiptarë në Poklek

Kallëzim penal ndaj pjesëtarëve të policisë për krimin kundër 53 civilëve shqiptarë në Poklek

#IzSudnice - Sajt  - 3Fondi për të drejtën humanitare (FDH) më 17 gusht 2015 ka paraqitur kallëzimin penal për krim të luftës ndaj dy pjesëtarëve të panjohur të njësitit të 86-të të Njësive Speciale të Policisë (NjSP) të Ministrisë së punëve të brendshme të Serbisë (MPB), për shkak të dyshimit të arsyeshëm se më 17 prill 1999 në fshatin Poklek (komuna e Gllogovcit) i kanë vrarë 53 civilë shqiptarë, në mes të të cilëve edhe 24 femra dhe 23 fëmijë. Gjithashtu janë kallëzuar ish-komandanti i njësitit të 86-të të NjSP-së, Dragan Obradoviqi, si dhe komandanti i çetës së cilës kryerësit i përkisnin, përkatësisht për mosparandalimin dhe mosndëshkimin e kryerësve të krimit.

Në ditën 17 prill 1999, rreth orës 16, dy pjesëtarë të njësitit të 86-të të NjSP-së hyrën në oborrin e Sinan Muqollit në Poklek, në shtëpinë e të cilit ishin fshehur 59 persona nga fqinjësia duke përfshirë edhe refugjatët, shumica e të cilëve ishin femra, fëmijë dhe pleq. Sinan Muqolli ka dalë nga shtëpia dhe anëtarëve të NjSP-së u ka thënë se në shtëpinë e tij gjendeshin kryesisht femrat dhe fëmijët, pas së cilës ata i urdhëruan atij t’i nxjerrë të gjithë jashtë me duart lart. Kur të gjithët dolën në oborr, policët i kanë bastisur, dhe pastaj u kanë urdhëruar të kthehen në shtëpi e të mbyllin derën, derisa në oborr i kanë mbajtur vetëm Sinan Muqollin dhe Ymer Elshanin. Pas disa minutash, civilët që ishin në shtëpi dëgjuan rafalët nga oborri, nga drejtimi i vendit ku patën mbetur Sinani dhe Ymeri, të cilët me këtë rast u vranë. Së shpejti pas kësaj, njëri prej policëve e theu dritaren e dhomës ku gjendeshin femrat, fëmijët dhe pleqt dhe pastaj me forcë e hapi derën dhe në dhomë e hodhi një bombë, e cila shpërtheu menjëherë, po pas një ose dy minutash edhe një bombë tjetër. Pas disa minutash, i njëjti polic hyri në dhomë duke kontrolluar a ka të mbijetuar, ndërsa ata që i pa se akoma janë gjallë menjëherë i vrau me rafalë nga pushka automatike.

Pasi që kanë vrarë pothuajse të gjithë civilët në shtëpi, policët sollën dy kova benzine dhe më pas e dogjën dhomën ku gjendeshin trupat e civilëve të vrarë. Katër persona, në mes të të cilëve edhe një fëmijë dyvjeçar, të cilët u kanë mbijetuar bombardimeve dhe rafalëve, por nuk u larguan nga dhoma në kohën e duhur, u dogjën të gjallë.

Në këtë krim u vranë gjithsej 53 civilë, në mes të të cilëve edhe 24 femra dhe 23 fëmijë. Shumica e fëmijëve ishin më pak se shtatë vjeç, ndërsa u vranë edhe dy foshnja njëvjeçare. Gjashtë persona mbijetuan.

Deri më sot askush nuk ka mbajtur përgjegjësi për këtë krim.

Bashkë me kallëzimin penal, FDH i ka dorëzuar PKL-së edhe 26 dëshmi, në mes të të cilave janë edhe deklaratat e të mbijetuarve dhe dokumentet e AJ-së dhe MPB-së.

Dokumenti i MPB-së i cili ka qenë nxjerrë si dëshmi në rastin Shainoviq etj. para Gjykatës Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë konfirmon se pikërisht njësiti i 86-të i NjSP-së ka qenë i pranishëm në Poklek në ditën e krimit, dhe kjo rrjedh nga përshkrimi i uniformave të kryerësit që e dhanë të mbijetuarit të krimit.

Në kohën e krimit, në të njëjtën kohë, në Poklek dhe në rrethinën e tij u zhvillua aksioni ushtarak-policor në të cilën morën pjesë Brigada e 15-të e Blinduar e Armatës  së Jugosllavisë (AJ) dhe Brigada e 37-të e Motorizuar e AJ-së, prandaj komandantët dhe anëtarët e këtyre brigadave duhet t’i zbulojnë Prokurorisë për Krimet e Luftës të gjitha njohuritë e tyre në lidhje me krimin dhe kryerësit e tij.

Më shumë detaje në faqen Zona e (pa)përgjegjësisë.

Share