Krivična prijava protiv pripadnika policije za zločin nad 53 albanska civila u Pokleku

Krivična prijava protiv pripadnika policije za zločin nad 53 albanska civila u Pokleku

#IzSudnice - Sajt  - 2Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je 17. avgusta 2015. godine krivičnu prijavu za ratni zločin protiv dva NN pripadnika 86. odreda Posebnih jedinica policije (PJP) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP), zbog osnovane sumnje da su 17. aprila 1999. godine u selu Poklek (opština Glogovac) ubili 53 albanska civila, među kojima 24 žene i 23 deteta. Prijavljeni su i nekadašnji komandant 86. odreda PJP Dragan Obradović, kao i komandant čete kojoj su izvršioci pripadali zbog nesprečavanja, odnosno nekažnjavanja počinioca zločina.

Dana 17. aprila 1999. godine, oko 16 časova, dva pripadnika 86. odreda PJP ušli su u dvorište Sinana Muqollija u Pokleku, u čijoj kući se krilo 59 osoba iz komšiluka i izbeglica – mahom žena, dece i staraca. Sinan Muqolli je izašao iz kuće i pripadnicima PJP rekao da se u njegovoj kući nalaze uglavnom žene i deca, na šta su mu oni naredili da ih sve izvede sa rukama podignutim u vis. Kada su svi izašli u dvorište, policajci su ih pretresli, a zatim su im naredili da se vrate u kuću i da zatvore vrata, dok su u dvorištu zadržali samo Sinana Muqollija i Ymera Elshanija. Nakon nekoliko minuta, civili koji su bili u kući čuli su rafale iz dvorišta koji su dopirali iz pravca gde su ostali zadržani Sinan i Ymer, koji su tom prilikom ubijeni. Ubrzo nakon toga, jedan od policajaca je razbio prozor na sobi u kojoj su se nalazili žene, deca i starci, zatim je naglo otvorio vrata i u sobu ubacio bombu koja je odmah eksplodirala, a posle jednog ili dva minuta i drugu bombu. Nekoliko minuta potom, isti policajac je ušao u sobu proveravajući ima li preživelih, a one koje je video da su i dalje živi odmah je ubijao rafalima iz automatske puške.

Nakon što su ubili skoro sve civile u kući, policajci su doneli dve kante sa benzinom, a zatim su sobu u kojoj su se nalazila tela ubijenih civila zapalili. Četiri osobe, među kojima i dvogodišnje dete, koje su preživele bombe i rafale ali nisu na vreme napustile sobu, zapaljene su žive.

U ovom zločinu ubijeno je ukupno 53 civila, među kojima 24 žene i 23 deteta. Većina dece imala je manje od sedam godina, a ubijene su i dve jednogodišnje bebe. Šest osoba je preživelo.

Do danas niko nije odgovarao za ovaj zločin.

Uz krivičnu prijavu, FHP je TRZ-u dostavio 26 dokaza, među kojima su izjave preživelih i dokumenta VJ i MUP-a.

Dokument MUP-a koji je izvođen kao dokaz u predmetu Šainović i dr. pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju potvrđuje da je upravo 86. odred PJP bio prisutan u Pokleku na dan zločina, a to proizilazi i iz opisa uniformi počinilaca koje su dali preživeli zločina. U vreme zločina se ujedno u Pokleku i njegovoj okolini odvijala vojno-policijska akcija u kojoj su učestvovale 15. oklopna brigada Vojske Jugoslavije (VJ) i 37. motorizovana brigada VJ, te bi komandanti i pripadnici ovih brigada morali da iznesu Tužilaštvu za ratne zločine sva saznanja koja imaju o zločinu i njegovim počiniocima.

Detaljnije o zločinu na sajtu Zona (ne)odgovornosti.

Share