FDH dorëzon kallëzime penale për krime lufte në Kalesija dhe Vlasenicë në vitin 1992

FDH dorëzon kallëzime penale për krime lufte në Kalesija dhe Vlasenicë në vitin 1992

#IzSudnice - Sajt  - 3Fondi për të Drejtën Humanitare (FDH) ka paraqitur kallëzim penal në Prokurorinë Publike për Krime Lufte të Republikës së Serbisë, kundër Slobodan Pajiq dhe Vlastimir Bećarević, ish-oficerë të Brigadës së Parë të Këmbësorisë Biraç të Ushtrisë së Republikës Srpska (VRS).Me dyshimin e arsyeshëm se ata kanë urdhëruar dhe/ose kanë kryer krime lufte në komunat Vlasenicë dhe Kalesija gjatë muajve majit dhe qershorit 1992.

Kallëzimet penale kundër Pajiq dhe Bećarević janë rezultat i hulumtimit të Fondit për të Drejtën Humanitare për krimet e luftës të kryera në zonën e përgjegjësisë së Brigadës së Parë të Këmbësorisë Biraç nën komandën e Svetozar Andrić. FDH-ja i prezantoi publikut gjetjet e këtij hulumtimi në fund të shkurtit 2024 në Dosjen “Svetozar Andrić”. Brigada e Parë e Këmbësorisë Biraç e Ushtrisë së Republikës Srpska, e formuar në maj 1992, mori pjesë në dëbimin e popullatës joserbe nga komunat e Zvornikut, Vlasenicës dhe Kalesija, vrasjen e civilëve gjatë okupimit të territorit, djegien dhe shkatërrimin e fshatrave.


Share

Dosja: “Svetozar Andriq”

Dosja: “Svetozar Andriq”

Online razgovor SLIKA EN - 17Gjatë konfliktit të armatosur në territorin e Bosnje dhe Hercegovinës (BiH), Svetozar Andriq shërbeu si komandant i Brigadës së Parë të Këmbësorisë Biraç të Ushtrisë së Republikës Srpska (VRS) dhe, pas korrikut 1995, si zëvendës komandant dhe shef i Stafit Korpus të Drinës të VRS.

Dëshmitë e paraqitura në këtë dosje tregojnë se, që nga maji 1992, kur Andriqi urdhëroi “përzënien e popullatës myslimane” nga komuna e Zvornikut dhe ngritjen e kampit të Sushicës në Vlasenicë1, anëtarët e Brigadës Biraç, në mënyrë të pavarur ose në bashkëpunim me të tjera njësi ushtarake dhe policore kanë kryer krime të shumta në komunat e zonës së përgjegjësisë së brigadës. Dosja gjithashtu paraqet prova të rolit të Svetozar Andriqit në gjenocidin e kryer në Srebrenicë në korrik 1995.


Share