Marrëveshje pranimi fajësie dhe vonesa gjykimi: Problemet e Serbisë me rastet e Srebrenicës

Marrëveshje pranimi fajësie dhe vonesa gjykimi: Problemet e Serbisë me rastet e Srebrenicës
BalkanInsight_logoEdhe pse Serbia ka ndjekur penalisht disa ish-ushtarë dhe ish-policë serbë të Bosnjës për krime të kryera gjatë masakrave të Srebrenicës të vitit 1995, rastet janë shoqëruar nga vonesa të përsëritura dhe ekspertët thonë se dënimet përfundimtare janë në mënyrë të pashpjegueshme të buta.

Ahmo Ahmiç, Azis Ahmiç, Salko Avdiç dhe Sakib Beciroviç janë vetëm disa nga dhjetëra njerëz, eshtrat e të cilëve u gjetën në një varr masiv në Ravnice, rreth 20 kilometra në veriperëndim të qytetit të Srebrenicës dhe rreth gjashtë kilometra nga magazina në të cilën ata u ekzekutuan 28 vjet më parë.

Më 13 dhe 14 korrik 1995, forcat serbe të Bosnjës vranë 1,313 burra boshnjakë në magazinë në fshatin Kravicë pasi u kapën pas rënies së Srebrenicës.

Katër emrat ishin mes atyre që u lexuan nga gjyqtarja Mirjana Iliç në Gjykatën e Lartë të Beogradit gjatë një seance dëgjimore më 30 qershor, kur gjykata po shqyrtonte provat duke përfshirë certifikatat e vdekjes dhe gjetjet e ADN-së për identitetin e viktimave që u gjetën në varrin masiv të Ravnicës dhe të tjerë rreth Srebrenicës.

Gjykata po gjykon aktualisht shtatë anëtarë të Brigadës së Policisë Speciale të Ministrisë së Brendshme të Republikës Srpska për përfshirjen e tyre të dyshuar në ekzekutimet në depon e Kravicës.


Share