I pandehuri i masakrës së Strpcit ndërron jetë para se të fillojë rigjykimi

I pandehuri i masakrës së Strpcit ndërron jetë para se të fillojë rigjykimi
BalkanInsight_logoJovan Lipovaç, një nga katër ish-luftëtarët serbë që po ndiqen penalisht në Beograd për përfshirje në rrëmbimin dhe ekzekutimin e 20 pasagjerëve joserbë të rrëmbyer nga një tren në Strpci në Bosnje në vitin 1993, vdiq përpara seancës së parë në rigjykimin e tij.
Gjykata e Lartë e Beogradit konfirmoi për BIRN se procedurat kundër ish-ushtarit të Ushtrisë Serbe të Bosnjës, Jovan Lipovaç, i cili ishte një nga katër ish-luftëtarët në gjyq në rastin e gjatë të masakrës së trenit në stacionin e Strpcit, janë ndërprerë për shkak të vdekjes së tij më 25 shkurt.

Lipovaçi ishte në gjyq së bashku me ish-paraushtarakët e dyshuar Gojko Lukiç, Dusko Vasiljeviç dhe Dragana Djekiç për pjesëmarrje në rrëmbimin e 20 pasagjerëve joserbë nga një tren në stacionin Strpci në Bosnje dhe Hercegovinë në 1993. Të gjithë pasagjerët e robëruar u vranë më pas.


Share

Serbi nga Kosova u lirua për krimet e luftës në Kamenicë

Serbi nga Kosova u lirua për krimet e luftës në Kamenicë

fdh_kosovo_logoNë datën 05 shkurt të vitit 2024 trupi gjykues i Departamentit Special të Gjykatës Themelore të Prishtinës/Priština ka shpallur aktgjykimin lirues kundër të pandehurit Zllatan Arsiq lidhur me dyshimin e kryerjes së veprës penale krim i luftës kundër popullatës civile.

Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë (FDHK), i cili monitoroi këtë proces gjyqësor, shpreh vlerësimin se trupi gjykues ka mbajt një proces të drejtë gjyqësor brenda një afati të arsyeshëm. Shqyrtimi gjyqësor në këtë rast përfundoi brenda (3) muajve.


Share