Ka vdekur Llazar Stojanoviq

Ka vdekur Llazar Stojanoviq

Lazar_StojanovicTë shtunën, në datën 4 mars të vitit 2017, Fondi për të Drejtën Humanitare (FDH) ka mbetur pa mikun dhe bashkëpunëtorin shumëvjeçar, regjisorin Llazar Stojanoviqin.

Kontributi i Llazarit në misionin e FDH është i pamatshëm. Gjatë gjithë viteve të kaluara, aftësitë e tij në mënyrë altruiste i ka vënë në shërbim të konstatimit të së vërtetës mbi krimet e kryera gjatë luftërave në ish Jugosllavi dhe në arritjen e drejtësisë për viktimat e këtyre krimeve. Si autor i filmit “Shkorpionët – përkujtues (Škorpioni – Spomenar”) ka ndihmuar që publikut t’i bëhet e njohur pjesëmarrja e kësaj njësie famëkeqe në luftën në B dhe H dhe përfshirja e saj në kryerjen e krimit në Srebrenicë. Energjinë e tij të pashtershme në mënyrë altruiste e ka investuar edhe në nismën për themelimin e KOMRA-s, duke e udhëhequr fushatën mediave, e cila ka përcjellë tubimin e nënshkrimeve të përkrahjes së këtij trupi dhe duke kërkuar nga përfaqësuesit e qeverive që t’i përkushtohen ndërtimit të paqes rajonale.

Share

(srpski) Studenti u poseti FHP-u

(srpski) Studenti u poseti FHP-u

Në dispozicion në Englishsrpski.

Share

Fshehja e mbi 900 trupave në varreza masive në Serbi e padënuar

Fshehja e mbi 900 trupave në varreza masive në Serbi e padënuar

Predstavljanje_dosijea_skrivanje_telaNë datën 31 janar të vitit 2017, Fondi për të Drejtën Humanitare (FDH) e ka prezantuar dosjen e tij të tetë sipas radhës mbi krimet e padënuara dhe kryerësit potencial. Dosja „Largimi i provave mbi krimet gjatë luftës në Kosovë: Operacioni fshehja e trupave“ tregon se si operacioni i fshehjes së trupave të shqiptarëve të vrarë gjatë luftës në Kosovë në vitin 1999 ka qenë i planifikuar dhe i jetësuar si dhe atë se cilat institucione civile, ushtarake dhe policore kanë qenë të përfshira. Qëllimi i dosjes është të tregojë kryerësit e fshehjes së krimeve më të rënda në Kosovë, që qytetarëve të Serbisë t’ua mundësojë shikimin në krimet, të cilat janë bërë në emër të tyre si dhe që të nxis dëshmitarët që të paraqesin njohuritë e tyre mbi këto ngjarje si dhe që të ndihmojnë në hulumtimin e më shumë se njëmijë trupave të civilëve shqiptarë të vrarë gjatë konfliktit në Kosovë.


Share

Dosje: “Largimi i provave mbi krimet gjatë luftës në Kosovë: OPERACIONI I FSHEHJES SË TRUPAVE”

Dosje: “Largimi i provave mbi krimet gjatë luftës në Kosovë: OPERACIONI I FSHEHJES SË TRUPAVE”

UklanjanjeDokaza-enNga viti 2001 e deri më sot, në territorin e Republikës së Serbisë, në katër lokacione janë zbuluar varreza masive me 941 trupa të shqiptarëve të vrarë në Kosovë në vitin 1999, para së gjithash civilë, të cilët kanë pësuar jashtë luftës. Në Batajnicë, afër Beogradit janë zbuluar 744 kufoma të shqiptarëve të Kosovës, në Petrovo Selo së paku 61 trupa, kurse tek liqeni Peruçac (Perućac) varreza masive me 84 trupa. Më pas, në varrezën masive Rudnica janë zbuluar edhe së paku 52 kufoma.

Share