15 vite nga vrasja e vëllezërve Bytyqi: përgjegjësit edhe më tutje mbi ligjin

15 vite nga vrasja e vëllezërve Bytyqi: përgjegjësit edhe më tutje mbi ligjin

Logo_FHP Në datën 9 korrik të vitit 2014 bëhen 15 vite nga vrasja e vëllezërve Mehmet (21), Agron (23) dhe Ylli (25) Bytyqi nga ana e pjesëtarëve të Ministrisë së Punëve të Brendshme të Serbisë (MPB). Mossuksesi i institucioneve në lidhje me dënimin e këtij krimi tregon se drejtësia në Serbi është selektive, si dhe se personat përgjegjës për ekzekutimin e vëllezërve Bytyçi janë mbi ligjin.

Share

Largimi i vonuar i Millosh Peroviqit – i pamjaftueshëm

Largimi i vonuar i Millosh Peroviqit – i pamjaftueshëm

Logo_FHPTë premten, në datën 6 qershor të vitit 2014, nga pozicioni i kryeshefit të Njësisë për mbrojtjen pjesëmarrësve në proceduarën penale të Ministrisë së Punëve të Brendshme (MPB), është larguar Millosh Peroviqi, i cili këtë funksion e ka kryer që nga viti 2008. Fondi për të Drejtën Humanitare (FDH)  konsideron se heqja e tij, edhe pse e vonuar, është e rëndësishme për reformën e sistemit të mbrojtjes së dëshmitarëve në lëndët e krimeve të luftës, por se atë duhet ta përcjellin reforma serioze të Njësisë dhe të sistemit të Mbrojtjes.

Share

Suspendohet pjesëtari i xhandarmerisë i akuzuar për krime lufte

Suspendohet pjesëtari i xhandarmerisë i akuzuar për krime lufte

Logo FHPKomandanti i xhandarmërisë, Milenko Bozoviq e suspendoi Vlladan Krstoviqin, pjesëtarin aktiv të xhandarmërisë ndaj të cilit Prokuroria për Krime Lufte ka ngritur aktakuzë në rastin e Lubeniqit, pas kërkesës së Fondit për të Drejtën Humanitare (FDH). FDH theksoi se Ushtria Serbe dhe Ministria e Mbrojtjes nuk pranuan t’i tërheqin nga shërbimi aktiv oficerin dhe nënoficerin e Ushtrisë Serbe (US), Pavlo Gavriloviqin dhe Rajko Kozllina, të cilët gjykohen për krime kundër civilëve në fshatin Tërnje në mars të vitit 1999.


Share

Humbjet njerëzore gjatë bombardimit të Serbisë dhe Malit të Zi nga forcat e NATO-s

Humbjet njerëzore gjatë bombardimit të Serbisë dhe Malit të Zi nga forcat e NATO-s

Logo FHP

Në Serbi (pa Kosovë) dhe Mal të Zi që prej bombardimeve të forcave të NATO-s, kanë humbur jetën 275 persona dhe ate: 180 civilë, 90 pjesëtarë të Ushtrisë Jugosllave (UJ), pesë pjesëtarë të Ministrisë së Brendshme të Serbisë. Përveç tre shtetas kinezë, të gjithë të tjerët ishin qytetarët e RFJ-ës. ”

Në Kosovë kanë humbur jetën 484 persona dhe ate: 267 civilë (209 shqiptarë të Kosovës dhe 58 jo-shqiptarë të Kosovës), 171 pjesëtarë të UJ-ës, 20 pjesëtarë të MPB-ës të Serbisë dhe 26 pjesëtarë të UÇK-ës (19 nga 26 pjesëtarë të UÇK-ës janë vrarë në bombardimet e NATO-s në burgun e Dubravës afër Istogut).

Këtu mund ta shihni listën individuale të humbjeve njerëzore.

Share