Shteti i Serbisë pa përgjigje në shkeljen e të drejtave të njeriut gjatë viteve nëntëdhjetë

Shteti i Serbisë pa përgjigje në shkeljen e të drejtave të njeriut gjatë viteve nëntëdhjetë

hrdMe rastin e Ditës Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut, Fondi për të Drejtën Humanitare (FDH) e vë në spikamë se Republika e Serbisë e ka për obligim për të zbatuar normat e së drejtës ndërkombëtare për të drejtat e njeriut në rastet e shkeljeve sistematike të të drejtave të njeriut gjatë viteve nëntëdhjetë dhe e thekson se raporti i institucioneve ndaj këtyre obligimeve përbënë pasqyrën e sinqeritetit të pushtetit politik në procesin e ndërtimit të shoqërisë demokratike dhe të kulturës së të drejtave të njeriut.

Share

Urgjentisht të zbardhet sulmi ndaj serbëve në Gorazhdevc

Urgjentisht të zbardhet sulmi ndaj serbëve në Gorazhdevc

fdh_kosovo_logoFondi për të Drejtën Humanitare Kosovë (FDH Kosovë) shpreh indinjatë të thellë me sulmin e fundit të armatosur në fshati Gorazhdevc/Goraždevac, komuna e Pejës/Peć. Gjithashtu, FDH Kosovë rikujton se edhe në të kaluarën pothuajse asnjëherë nuk kanë dhënë rezultate hetimet policore për sulmet ndaj serbëve lokal në këtë fshat dhe në tërë rajonin e Pejës.  Dështimi në arrestimin e autorëve të këtij krimi edhe më tutje krijon pasiguri tek qytetarët serbë të këtij fshati dhe të tërë Kosovës dhe ka ndikim negativ në vendosjen e besimit tek institucionet kosovare.

Share

Pritja shtetërore e Lazareviqit përbënë tallje me viktimat

Pritja shtetërore e Lazareviqit përbënë tallje me viktimat

Docek_LazarevicaNë datën 3 dhjetor të vitit 2015 është kthyer në Serbi nga vuajtja e dënimit me burgosje për krimet e kryera kundër njerëzimit ish komandanti i Korpusit të Prishtinës të Ushtrisë së Jugosllavisë (UJ), Vlladimir Llazareviqi. Kthimi i tij është organizuar me shpenzimet e Republikës së Serbisë dhe në përcjellje të dy ministrave të qeverisë, kurse në aeroport e kanë pritur edhe zyrtarë të tjerë të lartë shtetëror. Fondi për të Drejtën Humanitare (FDFH) e vë në spikamë se me nderimet shtetërore që i janë bërë një të dënuari për krimet më të rënda ndaj të drejtës vendore dhe ndërkombëtare institucionet e Serbisë janë tallur me viktimat shqiptare të krimeve të kryera nga ushtria dhe policia në Kosovë dhe e kanë demonstruar besnikërinë e qartë për vlerat anticivilizuese të regjimit të Sllobodan Millosheviqit.

Share

Të tërhiqet projektligji mbi të drejtat e viktimave civile të luftës

Të tërhiqet projektligji mbi të drejtat e viktimave civile të luftës

vlada_logoMe rastin e paralajmërimit tashmë të afërt të miratimit të Projektligjit mbi të drejtat e luftëtarëve, të invalidëve të luftës, invalidëve civil të luftës dhe anëtarëve të familjeve të tyre  (Projektligji), organizatat për të drejtat e njeriut prapë e tërheqin vëmendjen e publikut dhe të bashkësisë ndërkombëtare lidhur me mosharmonizimin e tij mbi normat detyrimore të mbrojtjes së të drejtave të njeriut dhe i bëjnë ftesë Ministrisë së Punës, punësimit, të çështjeve të luftëtarëve dhe sociale (Ministria), që Projektligjin ta tërheqin nga procedura, kurse Qeverisë së Republikës së Serbisë dhe Kuvendit Popullor që ta përpilojnë dhe miratojnë tekstin e ri ligjor të bazuar në Modelin e Ligjit mbi të drejtat e viktimave civile, shkeljet e të drejtave të njeriut në konfliktet e armatosura si dhe në lidhje me konfliktet e armatosura në periudhën prej vitit 1991 deri në vitin 2001, që përmban zgjidhje normative për realizimin e të drejtave të viktimave në përputhje me marrëveshjet ndërkombëtare mbi mbrojtjen e të drejtave të njeriut dhe standardet e tjera ndërkombëtare në ofrimin e reparacioneve për viktimat.

Share