Ministar Vulin kontinuirano u društvu osuđenih za ratne zločine

Ministar Vulin kontinuirano u društvu osuđenih za ratne zločine

vulin-saopstenjePrema pisanju medija, Saša Cvjetan, pripadnik jedinice „Škorpioni“ koji je 2005. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad albanskim civilima tokom rata na Kosovu, bio je počasni gost na obeležavanju Dana opštine Srebrenica, 11. marta ove godine. Na svečanosti je, u istom redu sa Cvjetanom, sedeo ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji je tom prilikom održao govor.

Fond za humanitarno pravo (FHP) smatra da je nedopustivo da se visoki državni zvaničnici Srbije nalaze u društvu ratnih zločinaca, time im svesno dajući legitimitet za učešće u političkom životu. Na ovaj način, sprovodi se rehabilitacija osuđenih za najteže zločine tokom ratova devedesetih i istorijski revizionizam sudski utvrđenih činjenica.

Fond za humanitarno pravo podseća da su 28. marta 1999. godine pripadnici jedinice rezervnog sastava SAJ MUP-a Srbije „Škorpioniˮ, među kojima i Saša Cvjetan, u Podujevu streljali 14 albanskih civila – sedmoro dece uzrasta od dve do 15 godina i sedam žena, i to: Shpetima Bogujevci (10), Shpenda Bogujevci (13), Salu Bogujevci (39), Noru Bogujevci (15), Shefkate Bogujevci (43), Shehidu Bogujevci (67), Nefise Bogujevci Llugaliu (54), Fezrie Llugialiu (21), Dafinu Duriqi (9), Arbera Duriqija (7), Mimozu Duriqi (4), Albina Duriqija (2), Fitnete Duriqi (36) i Esmu Duriqi (69), Petoro dece – Saranda, Fatos, Jehona, Lirije i Genc Bogujevci – preživeli su streljanje sa teškim povredama.

Za ovaj zločin je 2005. godine pred Okružnim sudom u Beogradu osuđen Saša Cvjetan, dok su 2010. godine osuđeni i drugi počinioci – Dragan Borojević, Miodrag Šolaja i Dragan Medić, a 2011. godine, nakon ponavljanja postupka, i Željko Đukić.

Cvjetan je pušten na slobodu 22. marta 2018. godine, više od tri i po godine pre isteka kazne, nakon što je uvažen njegov zahtev za uslovni otpust. Prilikom donošenja odluke o uslovnom otpustu, sud nije uzeo u obzir okolnosti koje je morao da razmotri s obzirom na težinu krivičnog dela: odsustvo iskrenog kajanja i saosećanja sa žrtvama kod osuđenog, kao i to da je osuđeni negirao svoju krivicu.

Pored toga, na predizbornom skupu Pokreta socijalista, stranke ministra Vulina, održanom 27. marta ove godine, jedan od govornika bio je general u penziji Vladimir Lazarević, osuđen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) za pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti nad kosovskim Albancima 1999. godine. Lazarević je osuđen na 14 godina zatvora, a prevremeno puštanje na slobodu odobreno mu je 2015. godine, kada ga je na aerodromu u Nišu dočekala državna delegacija na čelu sa tadašnjim ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i ministrom pravde Nikolom Selakovićem.

Fond za humanitarno pravo zahteva od državnih institucija i nosilaca javnih funkcija da prestanu da rehabilituju ratne zločince, da jasno osude ratne zločine počinjene tokom ratova devedesetih i politiku koja je dovela do njih, da poštuju sudske odluke – kako domaćih sudova, tako i MKSJ, kao i da ukažu poštovanje svim žrtvama.

Share