Povodom presude za ubistvo devet civila u Bogdanovcima

Povodom presude za ubistvo devet civila u Bogdanovcima

#IzSudnice - SajtViši sud u Beogradu doneo je 8. decembra 2020. godine presudu kojom je Boška Soldatovića osudio na kaznu zatvora u trajanju 15 godina zbog ubistva devet civila 11. novembra 1991. godine u Bogdanovcima (Hrvatska). Fond za humanitarno pravo (FHP) smatra da je izrečena kazna pravična i primerena težini izvšenog dela, te da je ovaj postupak vođen efikasno i da je završen u primerenom roku.

Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) podiglo je 12. decembra 2018. godine optužnicu protiv Boška Soldatovića, pripadnika Vojne policije Druge proleterske gardijske mehanizovane brigade JNA (2. pgmbr) jer je 11. novembra 1991. godine u Bogdanovcima, koji su bili pod kontrolom JNA, u blizini zgrade Mesne zajednice ubio  devet meštana albanske nacionalnosti.

Sud je, na osnovu svedočenja Soldatovićevih saboraca, utvrdio da je on izvršio ova ubistva, dok su svedoci koji nisu bili neposredni očevici tvrdili da se među pripadnicima JNA pričalo da je ove civile ubio upravo Soldatović.

Prilikom odmeravanja kazne sud je kao olakšavajuće okolnosti opruženom Soldatoviću cenio njegove lične i porodične prilike, a kao otežavajuće okolnosti to da je već ranije bio osuđivan i to što je iskazao naročitu bezobzirnost prilikom izvršenja ovog zločina.

Suđenje je u ovom postupku počelo je 16. januara 2020. godine, a okončano je već 8. decembra 2020. godine donošenjem prvostepene presude, što ovaj postupak čini veoma efikasnim i ujedno primerom suđenja u razumnom roku. Do sada, ovo je najbrže okončan prvostepeni postupak pred sudom u Srbiji i ova praksa treba da bude nastavljena i u budućem periodu kako bi se izbeglo nepotrebno odugovlačenje postupka.

FHP podseća da je TRZ-u u julu 2019. godine podneo krivičnu prijavu protiv komandanta 2. pgmbr JNA Dušana Lončara za zločin u Bodnanovcima jer kao komandant brigade čiji je Soldatović bio pripadnik, nije preduzeo ništa kako bi utvrdio ko je ubio civile, iako se na dan ubistva čak i fizički nalazio u Bogdanovcima.

Protiv Lončara je FHP 2016. godine podneo TRZ još jednu krivičnu prijavu za zločin koji je počinjen u hrvatskom mestu Lovas 1991. godine kada je Lončar naredio napad na “neprijateljski nastrojeno civilno stanovništvo”.  Do danas, TRZ nije pokrenulo istragu protiv Lončara ni za jedan od ova dva zločina.

Share