27 godina od zločina u Škabrnji i Nadinu

27 godina od zločina u Škabrnji i Nadinu

skabrnja

U nedelju, 18. novembra 2018. godine, navršilo se tačno 27 godina od zločina koji su pripadnici Jugoslovenske narodne armije (JNA) i Teritorijalne odbrane (TO) Benkovac počinili nad hrvatskim civilima u selima Škabrnja i Nadin. Iako je Fond za humanitarno pravo (FHP) u novembru 2017. godine Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) podneo krivičnu prijavu za ove zločine, do danas FHP nema informacije da li je TRZ preuzelo bilo koju zakonsku radnju koja bi dovela do procesuiranja odgovornih za ovaj zločin.

Rano ujutru 18. novembra 1991. godine pripadnici JNA i TO Benkovac ušli su u Škabrnju iz pravca obližnjeg sela Smilčić, koje je bilo naseljeno pretežno Srbima. Odmah po ulasku u selo, srušili su Crkvu blažene djevice Marije, a nakon toga su na različitim mestima u Škabrnji ubili 41 hrvatskog civila. Sutradan, u obližnjem Nadinu ubili su još sedmoro civila. Većina ubijenih meštana su bile starije osobe, među kojima je bilo i 16 žena, od kojih je jedna bila nepokretna.

Za zločine počinjene u Škabrnji i Nadinu nijedan pripadnik JNA ili TO Benkovac nije odgovarao pred sudom u Srbiji.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, za zločine počinjene u selima Škabrnja i Nadin, na višegodišnje kazne zatvora osuđeni su Milan Martić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srpske autonomne oblasti (SAO) Krajina i Milan Babić, predsednik SAO Krajina.

FHP je 21. novembra 2017. godine TRZ-u podneo krivičnu prijavu protiv šest identifikovanih i nekoliko neidentifikovanih pripadnika JNA i TO, zbog ubistva 48 hrvatskih civila u selima Škabrnja i Nadin u novembru 1991. godine. Do danas, FHP je TRZ-u uputio dve urgencije za postupanje po ovoj krivičnoj prijavi, u kojima je zahtevao da ga TRZ izvesti o zakonskim radnjama koje je preduzelo kako bi istražilo navode iz ove prijave. TRZ nije odgovorilo ni na jednu urgenciju za postupanje.

Iz tog razloga, FHP zahteva od TRZ-a da sprovede efikasnu i delotvornu istragu o svim navodima iz krivične prijave, kako bi okončalo praksu nekažnjivosti, omogućavajući porodicama žrtava ostvarenje pravde koju čekaju punih 27 godina.

Share