Krivična prijava za ubistvo članova porodice Matijević u aprilu 1992. godine

Krivična prijava za ubistvo članova porodice Matijević u aprilu 1992. godine

#IzSudnice - Sajt  - 2Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je 16. oktobra 2018. godine Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) Republike Srbije krivičnu prijavu protiv nekoliko NN lica, zbog ubistva tri člana porodice Matijević u aprilu 1992. godine u Kukujevcima (opština Šid, Srbija).

U kasnim večernjim satima 20. aprila 1992. godine nekoliko NN osoba je ušlo u dvorište hrvatske porodice Matijević u Kukujevcima. Iz kuće su izveli Anu, Joza i njihovog maloletnog sina Franju Matijevića i odvezli ih u nepoznatom pravcu. Nekoliko godina kasnije, njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani sa groblja u Mohovu (opština Ilok, Hrvatska). Do danas, za ovaj zločin pred sudovima u Srbiji niko nije odgovarao.

Ubistvo članova porodice Matijević nije jedino ubistvo koje je počinjeno nad Hrvatima u Kukujevcima. Naime, u noći između 29. i 30. jula 1993. godine u Kukujevcima, Goran Vuković i Pavle Drašković, pripadnici dobrovoljačke jedinice iz Srbije koja je ratovala u okviru Vojske Republike Srpske Krajine, nasilno su ušli u kuću porodice Oskomić. U kući su zatekli Nikolu i Agicu Oskomić, kao i osamdesetsedmogodišnju staricu Mariju Tomić, Agicinu tetku. Vuković i Drašković su zatečene ukućane vezali i udarali, da bi ih potom Vuković na svirep način ubio hicima iz pištolja u glavu. Za ovaj zločin Okružni sud u Sremskoj Mitrovici je 26. aprila 1996. godine osudio Gorana Vukovića na kaznu zatvora od 15 godina, Pavla Draškovića na 10 godina zatvora i Milana Nikolića na zatvorsku kaznu od tri godine i šest meseci.

FHP ističe da su ubistva članova porodice Matijević i Oskomić deo serije etnički motivisanih zločina, usmerenih prema žiteljima Vojvodine hrvatske nacionalnosti, u periodu od 1991. do 1993. godine. Tokom ovog perioda, dokumentovana su ubistva, batinanja i zlostavljanja, pretnje, podmetanja bombi i požara – dela izvršena sa ciljem stvaranja pritiska na vojvođanske Hrvate da se isele u Hrvatsku. U jedinom sudskom postupku za ove zločine, koji je vođen pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj osuđen je na 10 godina zatvora zbog, između ostalog, progona hrvatskog stanovništva u Hrtkovcima (Vojvodina, Srbija). FHP smatra da TRZ mora da istraži navode i o drugim zločinima koji su počinjeni nad Hrvatima iz Vojvodine početkom 1990-tih godina.

Share