Haški svedoci o događajima tokom operacije Oluja

Haški svedoci o događajima tokom operacije Oluja

post_Peter_GalbraithMeđu svedocima koji su ispitani tokom suđenja u predmetu Gotovina i drugi „Operacija Oluja“ bili su i Peter Galbraith, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj u periodu 1993-1998, general
Alain Forand, nekadašnji komandant snaga UN u Sektoru Jug,
Žarko Puhovski
, bivši predsednik Hrvatskog helsinškog odbora,
Alun Roberts
, nekadašnji oficir UN za medije u Sektoru Jug, i
Elisabeth Rehn
, specijalna izvestiteljka UN Komisije za ljudska prava na teritoriji bivše Jugoslavije. Ovaj petnaestominutni video snimak sadrži delove njihovih svedočenja, u kojima iznose svoja saznanja o događajima i kršenjima ljudskih prava tokom i nakon operacije Oluja.

Komandant Zbornog područja Split Hrvatske vojske Ante Gotovina, komandant Zbornog mesta Knin Ivan Čermak, i komandant Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske   Mladen Markač bili su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) optuženi za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, te za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkom namerom trajnog uklanjanja srpskog stanovništva s područja Krajine, silom, zastrašivanjem ili pretnjama silom, progonima, prisilnim raseljavanjem, premeštanjem i deportacijom, oduzimanjem i uništavanjem imovine ili drugim sredstvima. Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni su krivice presudom Žalbenog veća MKSJ-a od 16. novembra 2012. godine, dok je Ivan Čermak oslobođen krivice presudom Raspravnog veća od 15. aprila 2011. godine.

Share