15 godina od ubistva braće Bytyqi: odgovorni i dalje iznad zakona

15 godina od ubistva braće Bytyqi: odgovorni i dalje iznad zakona

Logo_FHP Dana 9. jula 2014. godine, navršava se 15 godina od ubistva braće Mehmeta (21), Agrona (23) i Yllija (25) Bytyqija od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP). Neuspeh institucija u kažnjavanju ovog zločina ukazuje da je pravda u Srbiji selektivna, a da su odgovorni za egzekuciju braće Bytyqi iznad zakona.

Pripadnici MUP-a uhapsili su braću Bytyqi 26. juna 1999. godine na administrativnoj liniji između Srbije i Kosova, dok su ovi pomagali romskoj porodici da pređe u Srbiju. Odatle su ih sproveli u Okružni sud u Prokuplju, gde im je izrečena kazna zatvora za prekršaj zbog nelegalnog prelaska granice. Po odsluženju kazne, 8. jula 1999. godine, pripadnici MUP-a Miloš Stojanović i Sreten Popović su uhapsili braću Bytyqi na samom izlazu iz zatvora. Službenim vozilima su ih sproveli do Nastavnog centra Posebnih jedinica policije (PJP) MUP-a Srbije u Petrovom Selu i zatvorili u jednu malu prostoriju. Narednog dana, NN pripadnici MUP-a su ih odveli na jedno mesto u okviru nastavnog centra gde se već nalazila masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih albanskih civila doveženih ranije sa Kosova. Pored iskopane grobnice, dok su im ruke bile vezane žicom a oči povezom, policajci su im pucali u potiljak a potom su ih bacili u iskopanu grobnicu. Njihova tela su pronađena u proleće 2001. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) je 23. avgusta 2006. godine podiglo optužnicu protiv bivših pripadnika 124. interventne brigade PJP, Sretena Popovića i Miloša Stojanovića, zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Okružni sud u Beogradu je 22. septembra 2009. godine doneo presudu kojom je okrivljene, u nedostatku dokaza, oslobodio od optužbe. Po žalbi tužilaštva, Apelacioni sud u Beogradu je 1. novembra 2010. godine ukinuo presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak. U ponovljenom postupku, Viši sud u Beogradu je 9. maja 2012. godine doneo još jednu oslobađajuću presudu, a 18. januara 2013. godine je Apelacioni sud u Beogradu tu presudu potvrdio. Suđenje su obeležile opstrukcije od strane MUP-a i pretnje policajcima koji su svedočili tokom pretresa.

Prema dokazima izvedenim tokom suđenja i javno dostupnim podacima, ubistvo Agrona, Yllija i Mehmeta je naredio tadašnji Ministar unutrašnjih poslova RS Vlajko Stojiljković. Naredba je preneta komandnim lancem do egzekutora. U lancu komande se nalazio tadašnji načelnik Resora javne bezbednosti Vlastimir Đorđević, osuđen od strane Haškog tribunala za zločine na Kosovu, kao i komandant PJP i nastavnog centra u Petrovom Selu a danas biznismen, osnivač nevladine organizacije Centar za proučavanje terorizma i član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Goran Radosavljević Guri.

Ubistvo Mehmeta, Yllija i Agrona predmet je istražnih radnji TRZ i MUP-a već deset godina. Kontinuitet neuspeha u rasvetljavanju ovog slučaja ukazuje da su u Srbiji počinioci zločina iz devedesetih još uvek jači od institucija i vladavine prava.

Share