Jutarnji list: Predao se Josip Bikić, bjegunac iz slučaja Lora

Bjegunac iz slučaja Lora, za kojim je raspisana Interpolova tjeralica 2005. godine, Josip Bikić zvani Čop, pravomoćno osuđen na 6 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima, predao se splitskoj policiji u danas oko 10 sati u pratnji svoga odvjetnika Željka Gulišije.

Postupak u slučaju Lora je trajao od 20. rujna 2005. do 2. ožujka 2006. godine kada je optuženima u ponovljenom suđenju donesena prvostupanjska presuda na kazne zatvora od 6 – 8 godina, ukupno 58 godina.

Na prethodnom suđenju koje se odvijalo pod predsjedanjem suca Slavka Lozine, osmorica su bila oslobođena. Prvo suđenje se odvijalo bez prisutnosti Dujića, Bajića i Bikića. Osuđujuću presudu iz ožujka 2006. je Vrhovni sud potvrdio pa je postala pravomoćna 6. veljače 2007. godine.

Split 12.06.2002. Suđenje optuženima za zločine u Lori

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva iz Splita od 25. ožujka 2002. godine, teretila je optužene pripadnike 72. bojne Vojne policije HV-a da su od ožujka do rujna 1992. u Vojno -istražnom centru Lora u Splitu – Tomislav Dujić kao zapovjednik, Tonči Vrkić kao njegov zamjenik; Miljeno Bajić, Josip Bikić i Davor Banić, kao pripadnici interventne grupe – voda, te Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić kao stražari, bez ikakvog pravnog osnova držali veći broj zatočenih civilnih osoba, uglavnom srpske nacionalnosti, zbog sumnje da su sudjelovali u neprijateljskim djelovanjima protiv RH.

Pri tome su vrijeđali njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavali ih, fizički i psihički zlostavljali, mučili i tjelesno kažnjavali, a usmrćeni su Gojko Bulović i Nenad Knežević. Dujiću, Bajiću, Bikiću i Bunguru je u obnovljenom postupku suđeno u odsutnosti, a Josip Bikić sada kada se predao, ima pravo zatražiti obnovu postupka.

Izvor: Jutarnji list

Share