Saopštenje povodom najave gostovanja osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika u Domu omladine Beograda

Saopštenje povodom najave gostovanja osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika u Domu omladine Beograda

Dom Omladine BeogradSa zaprepašćenjem i ogorčenošću smo primili informaciju da je za petak 15.04.2016. u Domu omladine Beograda zakazana promocija knjige „Kako se rađala Republika Srpska – zapisi iz haškog zatvora“, na kojoj bi trebalo da govori njen autor Momčilo Krajišnik.

Činjenica da se osuđenom ratnom zločincu ustupa prostor u državnoj instituciji je skandalozna. Dodatno je skandalozno da je ta institucija Dom omladine Beograda, koji je, kako se to navodi na njegovom sajtu:

“ustanova kulture i obrazovanja Grada Beograda, koja već 50 godina, još od 1964. godine, kreira i organizuje programe za mlade i u saradnji sa mladima”. O kakvoj kulturi i obrazovanju mladim ljudima bi trebalo da govori ratni zločinac Momčilo Krajišnik, osuđen za istrebljenje, ubistva, progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, deportacije i nečovečno postupanje, kao i zločine protiv čovečnosti?

Smatramo organizaciju ovakvog događaja direktnim činom “normalizovanja” zločina i besramnom uvredom za sve žrtve zločinačke politike, čiji je Momčilo Krajišnik bio deo.

Zahtevamo od nadležnih iz Doma omladine Beograda, kao i od nadležnih iz Grada Beograda, kao osnivača Doma omladine, da odustanu od održavanja ovog događaja i time spreče sramotu koja bi bila naneta Domu omladine, Beogradu i svim njegovim građanima.

 

Žene u crnom
Fond za humanitarno pravo
Inicijativa mladih za ljudska prava
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Komitet pravnika za ljudska prava
Savez antifašista Srbije

Share