Kampanja protiv suda zaustavljena hapšenjem Gucatija i Haradinaja, ali cilj ispunjen – nema svedoka

Kampanja protiv suda zaustavljena hapšenjem Gucatija i Haradinaja, ali cilj ispunjen – nema svedoka

Kossev-logoKampanja protiv Specijalizovanih veća zaustavljena je hapšenjem predsednika i zamenika predsednika udruženja OVK. Sledeći korak se tiče predsednika Kosova, poručila je Nataša Kandić, objasnivši da je afera sa curenjem dokumenata centralni deo kampanje u pokušaju da se rasturi Specijalni sud i samo kosovsko pravosuđe. 

Već tri nedelje traje afera navodnog curenja hiljada stranica fajlova Specijalnog tužilaštva iz Haga, i to tako što su ovi spisi u tri navrata donošeni u sedište „Udruženja ratnih veterana OVK“, da bi o sadržaju istih pripadnici ovog udruženja obaveštavali javnost. Od nedavno, to je počela da čini i albanska TV stanica „Top Channel“ objavljujući navodna poverljiva dokumenta.

Zato su u petak pripadnici EULEX policije izvršili upad u sedište udruženja u Prištini uhapsivši predsednika Hisnija Gucatija i potpredsednika Nasima Haradinaja. Oni su prebačeni u Hag i sumnjiče se za zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka.

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić u seriji poruka na Tviteru, smatra da je afera sa dokumentima centralni deo kampanje u pokušaju da se rasturi Specijalni sud i samo kosovsko pravosuđe.

„U julu 2020. Specijalno tužilaštvo je obelodanilo da je optužnica protiv Tačija na potvrđivanju i da to predočava javnosti zbog kampanje protiv suda. Dokumenta u udruženju veterana OVK su centralni deo kampanje – da rasturi Specijalni sud i kosovsko pravosuđe“, napisala je Kandić.

Upravo ovako vidi, naglasila je, „patriotizam“ Dreničke grupe.

Navodi da dokumenta koja su predata „Udruženju veterana OVK“ predstavljaju dopise i zahteve TRZ Srbije za pozivanje srpskih žrtava radi saslušanja od strane tima tužioca Klinta Vilijamsona.

„Njihova svedočenja su poznata javnosti. Nisu poverljiva svedočenja“, objasnila je Kandić postavljajući i pitanje – da li imaju oznaku Specijalnog kosovskog tužilaštva?

Saradnja sa institucijama Srbije nije dokaz da je sud protiv Albanaca nego u cilju obezbeđenja svedoka, takođe je istakla.

Međutim, ta dokumenta, „čak i da su prazni papiri, ispunila su cilj autora akcije – pred sudom na Kosovu niko više neće svedočiti protiv pripadnika OVK“, upozorila je Kandić.

Takođe, navodi i da bez obzira na to da li isporučena dokumenta udruženju veterana OVK nose oznaku Specijalnog tužilaštva u Hagu ili su izvučena preko „raznih kanala koji su obavljali tehničke poslove za Tužilaštvo“, postiglo se to da je to „Udruženje ratnih veterana OVK“ postalo referentno za procesuiranje zločina.

„Čiji je to interes?“, postavila je Kandić još jedno pitanje u porukama na Tviteru.

Specijalno tužilaštvo je 24. juna saopštilo da je 24. aprila podnelo na ispitivanje optužnicu Specijalnom sudu protiv kosovskog predsednika, Hašima Tačija i predsednika PDK i jednog od najuticajnijih političara Kosova – Kadrija Veseljija i drugih čija imena nisu saopštena. Oni se prema optužnici, terete za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“. Međutim, optužuju se i za opstrukciju rada suda. Rok za potvrđivanje optužnice je 24. oktobar.

Preuzeto sa portala Kossev

Share