Održano suđenje za ubistvo devet albanskih civila u Hrvatskoj 1991. godine

Održano suđenje za ubistvo devet albanskih civila u Hrvatskoj 1991. godine

danas_logoSuđenje Bošku Soldatoviću, koga Tužilaštvo za ratne zločine tereti za ubistvo devet civila nesrpske nacionalnosti 1991. godine, održano je danas pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ispitivanjem dva svedoka – Dušana Vukajlovića i Lazara Aleksića.

U optužnici se navodi se da je Soldatović 11. novembra 1991. u mestu Bogdanovci u Hrvatskoj, kao pripadnik čete Vojne policije Druge proleterske gardijske mehanizovane brigade JNA, bez ičije naredbe ili odobrenja i bez ikakvog razloga, u blizini zgrade Mesne zajednice, ubio devet civila, meštana albanske nacionalnosti.

Svedok Vukajlović, koji je bio u toj brigadi, detaljno je opisao šta se sve dešavalo tih dana, odnosno pre i posle ubistva civila.

Rekao je, između ostalog, da su srpske snage nakon napada na Bogdanovce obilazile kuće i izvodile civile u centar sela. Dodao je da je grupa civila, njih oko 7-9, starijih, više muškaraca nego žena, dovedena kod zgrade Mesne zajednice.

Rekao je da ih je imao u vidnom polju, da je bio do 10 metara od njih s leve strane i da je najpre čuo repetiranje, pa paljbu.

Vukajlović je naveo da se okrenuo i video kako se civili teturaju i padaju, i naglasio da je jasno video osobu koja je na njih pucala, ali da nije znao kako se zove i preziva.

Naknadno je saznao da su tu osobu zvali „Sole“, što i jeste nadimak optuženog. Rekao je da je tu osobu sreo nakon nekoliko dana, tačnije 18. novembra, dok su “čistili teren”, kao i da mu je neko rekao da se preziva – Soldatović.

U toj akciji čišćenja terena ga je primetio između dva tenka, ukazujući da je bio hrabar, ali i nepromišljen. Ubistva civila su bila kasnije i tema sastanka policije, naveo je svedok Vukajlović, pa je od drugih ljudi čuo da je Soldatović “hrabar, ali prek”.

Vukajloviću su predočena i dva foto-albuma, između ostalog i sa fotografijama optuženog Soldatovića iz mlađih i kasnijih dana.

Za fotografiju iz mlađih dana svedok nije bio 100 odsto siguran, dvoumio se između dve slike od kojih je jedna Soldatovićeva i na nju je više odreagovao, dok je sliku optuženog iz sadašnjih dana odmah prepoznao.

Svedok Lazar Aleksić nije bio toliko opširan u opisivanju događaja, ali je rekao da je bio tu ispred zgrade Mesne zajednice kada su se ubistva desila.

Međutim, naglasio je da nije ništa video, odnosno da nije video da ih je ubio Soldatović.

Naveo je da je civile iz zgrade upravo izveo optuženi i da ga je čuo kada im je rekao da kleknu, ali sam čin ubistva nije video, jer je okrenuo leđa.

Naglasio je da se pričalo da je ubistva izvršio Soldatović.

Inače, optuženi Boško Soldatović negira optužbe. Sledeće suđenje je zakazano za 2. jul ove godine.

Preuzeto sa portala Danas.

Share